Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Energetska psihologija - kako vaspitavati decu bez stresa: metoda koja je pomogla mnogim roditeljima

Energetska psihologija je moćna, velika i delotvorna za svakoga ko krene u ovu vrstu potrage. Krenite. Tako će vaše zadovoljstvo životom, pa i sopstvenim roditeljstvom, prevagnuti nad osećanjem stresa.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pamtite li trenutak kada ste kao mali posle nekog udarca, uplakani juruli majci u zagrljaj da čujete njene umirujuće reči: „Sad će mama da poljubi, da brže prođe.“ Iako nesvesni da to činite, vi ovakvim postupanjem menjate svoj (ili detetov) energetski status

Energetskupsihologiju čini skup metoda i tehnika iz različitih oblasti, i to od klasične psihologije, kineske tradicionalne medicine, kvantne fizika. Iako toga nismo često svesni, ona je sastavni deo naših života“ — kaže diplomirani pedagog Jelena Holcer, i nastavlja – „Na primer, da li ste primetili da vam je ponekad lakše ako se isplačete? Mislite li da kada položite dlanove na bolno mesto na telu, to utiče na smanjenje bola? Ili, možda, kada se vaše dete udari i rasplače, kažete: „Dođi da mama poljubi, da brže prođe“. Iako nesvesni da to činite, vi ovakvim postupanjem menjate svoj (ili detetov) energetskistatus.“

Povezane vesti

Sve stare civilizacije su imale znanja o energiji. Nazivali su je različitim imenima poput či u Kini, prana u Indiji, ki u Japanu… a koristili su je i u brojnim energetskim terapijama. Neke od njih stare su hiljadama godina. Sve su relaksirajuće (muzikoterapija, kristaloterapija, različite vežbe meditacija, disanja) ali mogu imati i dublje značenje, na primer, promenu unutrašnjih obrazaca ili zalečenje trauma iz detinjstva (tehnika emocionalne slobode), pomoć pri otklanjanju fizičkihbolova (reiki, akupunktura, akupresura…). Većina njih se prepliće pa i one relaksirajuće metode imaju dejistvo u nekim drugim oblastima, na primer, pri olakšavanju fizičkih bolova.

Uticaj energetske psihologije

Iako je roditeljstvo istovremeno i najlepši i najteži posao na svetu, češće smo svesni njegove težine nego lepote. Opterećeni obavezama, zabrinuti, umorni, nervozni, u večitoj trci sa vremenom, roditeljstvo doživljavamo kao niz briga, problema, mnogo žrtvovanja i konflikata. Zato je za roditelje energetska psihologija važna iz više razloga. Prvenstveno kao antistres, jer su metode energetske psihologije antistresne. Ne mogu biti štetne, nisu bolne, nema negativnih efekata, a sve češće uspevaju da budu ne samo dopuna već i zamena klasičnim medicinskim i psihološkim tretmanima. Relaksiraju vas, „pune“ potrebnom energijom, harmonizuju vaš unutrašnji svet, oslobađaju od negativnosti. Kada pomažete sebi, utičete da se vi osećate bolje, a tako pomažete i svom detetu.

Istovremeno, to je put za uravnoteženja odnosa. Grubom generalizacijom, svi naši odnosi, pa i emocije mogu se svrstati u samo dve osnovne: ljubav ili strah. One emocije koje pripadaju spektru emocija straha, kao što su: nervoza, ljutnja, bes, stid… predstavljaju našu unutrašnju energetsku neravnotežu. Nasuprot tome, ravnoteža znači harmoniju, zadovoljstvo i sreću. Kada emocije ljubavi učinite sastavnim delom vaše svakodnevice, svi vaši međuljudski odnosi, pa i sa decom, biće drugačiji.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj