Izgovaranje afirmacija izvrstan je način da započnete preoblikovati svoje mentalne obrasce, prelazeći u pozitivno razmišljanje i polako, ali sigurno menjajući svoje životne izglede. Stručnjaci objašnjavaju kako one djeluju i kako ih koristiti...

Šta su afirmacije?

Prema psihijatru i autorki knjige Fulfilled Anni Yusim, afirmacije uključuju ponavljanje odabrane fraze ili niza fraza "koje ustanovljuju ko bismo želeli postati". (Na primer, zadovoljan sam.)

Pročitajte još:

10 ZNAKOVA DA VAM KOSMOS MENJA ŽIVOT NA BOLJE: Ovo su signali da vam se dešava kosmičko buđenje

10 osobina koje imaju duhovno bogati ljudi: proverite da li ih vi posedujete

Ideja je da pozitivno razmišljanje stvara samo-poboljšanje, dodaje ona, a ponavljanje afirmacija tokom dana može transformisati naše misaone obrasce i mentalne stavove. "Zajedno, s iskrenom samorefleksijom i konkretnim akcijskim koracima", kaže ona, "pozitivneafirmacije mogu biti prekrasan dio nečijeg režima promene ponašanja."

PageBreak

Kako deluju?

Istraživanje je pokazalo da pozitivne afirmacije pomažu ljudima da se nose s teškim emocijama, pa čak i samoubilačkim mislima, napominje Yusim. Vredi, međutim, napomenuti da afirmacije trebaju biti uparene s akcijom.

"Afirmacije deluju prvenstveno na svesnoj razini, dok su mnogi naši sukobi oko nas samih i našeg osećaja adekvatnosti unutar naše podsvesti ili nesvesnog uma," napominje Yusim. "One još bolje deluju kad ih prati iskrena unutrašnja refleksija i neki dublji unutrašnji rad koji dođe do podsvesti ili nesvesne razine", kaže ona, dodajući da je takođe važno preduzeti konkretne korake za stvaranje promena koje afirmišete.

I naravno, afirmacije nisu lek za sve. Pazite da duhovno ne zaobiđete vlastite probleme ili probleme drugih, sugerišući da jedna afirmacija dnevno može učiniti da bilo čiji problemi nestanu.

Moć duhovne transformacije: šta dobijamo slamanjem ega

Kako koristiti afirmacije

Da bi te afirmacije bile još snažnije, Yusim predlaže da se u njih unese što više srca i osećaja: "Recite to naglas, kao da to stvarno mislite i u to uložite što više osećaja i uverenja."

Povrh toga, pokušajte vizualizirati ili osećati sve što afirmirate dok to izgovarate. Kako to zvuči? Izgleda? Kakav je osećaj? "Ove jednostavne prakse menjaju afirmaciju iz kognitivne vežbe u onu koja takođe uključuje vaše srce i telo", objašnjava Yusim.

Tada možete početi osećati i utelovljivati afirmaciju, prelazeći dalje od misli i počinjući menjati neka od tih nesvesnih, duboko usađenih uverenja.

Izvor: Sensa.hr