U zen budizmu meditacija i intuitivnost imaju veliku ulogu ne životnom putu, a neke od sledećih 12 zen pravila možemo iskoristiti u raznim životnim situacijama i mogu nam promeniti život:

1. Budite strpljivi - ne žurite

Za svaku dobru stvar u životu treba vremena. Moramo dati sve od sebe u svakoj stvari koju radimo. Kada požurimo, sigurno ćemo napraviti greške.

Pročitajte još:

Tajlandski budizam: kako da pomognemo sebi

Budina poruka za ljude koji imaju probleme: kako da odvežete čvorove negativnih osećanja

2. Sve ima svoje mesto i vreme

Sve se događa na pravom mestu i u pravo vreme. Svaka stvar koja je trebala da se dogodi dogodiće se kada budemo spremni. Ne bi trebalo da forsiramo neke stvari.

3. Moramo uvek biti u sadašnjem trenutku

Treba živeti u trenutku i uživati u svakoj sekundi kao da nam je poslednja. Trudite se da u životu uradite sve sada i ovde, jer zagledani u budućnost i prošlost možemo propustiti mnoge prilike.

4. Kontrolišite svoj ego

Ne bismo smeli da dozvolimo da naš ponos i ego zasene sposobnost koju imamo kada je reč o činjenju dobra u svetu.

5. Ne činite dobro očekujući nešto zauzvrat

Kada činimo nešto dobro to treba da radimo jer nam je talo da činimo dobra del i pomognemo drugima. Ako ne činimo dobro ili ne pomažemo drugima, bićemo najusamljeniji pojedinac na ovom svetu.

6. Da bismo pronašli malo mira, trebalo bi da prestanemo sa prevelikim razmišljanjem

Zanemarivanje prekomernih i opsesivnih misli može nam doneti mir. Naš um je klon da luta, ali kada se umiri može vam pomoći da napravite velike stvari.

PageBreak

12 ZEN PRAVILA KOJA ĆE TRANSFORMISATI VAŠ ŽIVOT: Male tajne za više ljubavi, sreće i mira
Foto: Shutterstock 12-zen-pravila-transformisati-zivot-ljubavi-srece-mira_410426269

7. Nahranite svoje telo, pružite mu odmor

Zdrava ishrana i kvalitetan san ključni su za blagostanje vašeg organizma.

8. Uvek moramo dobro razmisliti pre nego što postupimo

Nikada ne bismo trebali ništa da radimo, a da prethodno o tome ne razmišljamo. Nikada ne bismo smeli da delujemo bez razmatranja svake posledice u svojoj glavi. Trebali bismo razmisliti šta će naše akcije izazvati.

9. Pazite na svoje reči

Sve što izgovorimo zaista je važno, pa kad jednom nešto kažemo, ne možemo to vratiti. Svaka izgovorena reč može naštetiti više nego što možemo da zamislimo.

10. Meditacija

Meditacija nam može pomoći da razbistrimo misli ili pronađemo mir.

11. Ne žalite za stvarima iz prošlosti

Naša prošlost nas ne definiše, ali zapravo pokazuje koliko smo sada jači. Ne bismo smeli da žalimo ni za čim što ne možemo promeniti, već treba da učimo iz iskustva i postajemo bolji ljudi nakon učinijenih greški.

12. Uvek treba da se odnosimo prema drugima sa saosećanjem

Svi oko nas zaslužuju da se prema njima odnosimo sa saosećanjem. Ne bismo trebali ni na koga da gledamo sa visine, jer nikada ne možemo znati kakva je njihova situacija, kakva su njihova osećanja. Ne osuđujte, već pokušajte da pomognete.

Izvor: Lovesensa