Sveti Damjan i Kozma proslavljaju se 14. jula i 14. novembra, a ovaj praznik je poznat kao Sveti Vrači. Bili su lekari i iscelitelji, a pošto su smatrali da je njihovo lekarsko znaje dar od Boga, nikada za lečenje nisu uzimali novac i poklone. Postoji priča da se Kozma naljutio na Damjana kada je od žene koju su izlečili od teške bolesti uzeo 3 jaja. 

Svete Vrače najčešće slave lekari, a Lekarska komora Srbije je 2007. godine i zvanično proglasila taj dan svojom slavom. I danas postoji vera da Sveti Kozma i Damjan čuvaju i štiti od bolesti, pa im se vernici mole za zdravlje

Takođe, ovaj dan posebno slave oni koji su ozdravili i pobedili neku bolest, a običaj je da se na praznik Svetih Vrači pomolimo za zdravlje molitvom koja je posvećena ovim svecima.

Praznik se obeležava uz molitvu, duhovnost i smirenje, sa verom da će Bog sačuvati zdravlje, sprečiti bolest i pomoći ljudima da budu zdravi i spremni za rad cele godine. Veruje se da se ovaj dan slavi i kao zaštita od udara groma. 

Mnoge porodice proslavljaju Svete Vrače kao krsnu slavu, a pošto se 2022. godine slava obeležava u ponedeljak, prema pravilu na slavskoj trpezi služi se mrsna hrana.

Izvor: Sensa