Pravoslavni vernici 9. avgusta proslavljaju SvetogPantelejmona, sveca koji prema svetim spisima ima posebne isceliteljske moći.

Pantelejmon se rodio u Nikomidiji, u današnjem Izmiru u Turskoj. Bio je posvećen medicini i lečio je ljude, a prema predanju jednom slepom čoveku uspeo je da vrati vid. Njegovo znanje i umeće, izazivalo je zavist brojnih lekara. Optužili su ga da je hrišćanin, što je pokazao i pred carem Maksimilijanaom, a nakon mučenja ubijen je pod jednim drvetom masline.

Mošti Svetog Pantelejmona čuvaju se na Svetojgori, jedan od najlepših manastira na Atosu posvećen je ovom svecu. Za ovaj praznik vezuju se razni običaji i verovanja, a jedan od najzastupljenijih je da je danas odličan dan za započinjanje nekog posla. Veruje se da će sve što danas započnete biti blagosloveno i uspešno.

Prema priči Sveti pantelejmon upravlja vetrovima - bio je veliki putnik, pa se veruje da kroz vetar nastavlja svoja putovanja širom sveta. Prema običaju, oni koji se spremaju za put, treba baš danas da krenu jer se veruje da će putovanje biti lako, srećno i mirno.

U Srbiji neke porodice slave Svetog Pantelejmona kao krsnu slavu. Ime Pantelejmon znači mnogomilostivi.

Običaji na praznik Sveti Pantelejmon_1855837645
Shutterstock/Hramikona 

Izvor: Sensa