Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DANAS JE PRAZNIK SVETOG PROROKA SAMUILA - EVO ŠTA TREBA DA URADITE ZA SREĆU U ŽIVOTU: 1 stvar nikako ne treba činiti

Danas se slavi Sveti prorok Samuilo - prema starom običaju 1 stvar ne treba raditi, a 1 obavezno učinite za sreću!

 Običaji na praznik Svetog proroka Samuila_53990791 Izvor: Shutterstock

Pravoslavni vernici 2. septrembra proslavljaju Svetog proroka Samuila koji je bio starozavetni prorok i živeo je u 11. veku pre nove ere. Njegovo ime na hebrejskom znači "onaj koji sluša gospoda".

Prema legendi, žena Ana koja dugo nie mogla da ima dece molila se da dobije dete, a onda je dobila Samuila i odlučila da ga posveti Bogu još kada mu je bilo 3 godine. Njegovo prvo proročanstvo dogodilo se sa 12. godina, a nakn toga ljudi su ga poštovali i slušali njegovo pripovedanje.

Bio je duhoni vođa jevrejskog naroda, a sve ih je učio da odbace idole, pokaju se za svoje grehe na vreme, "dok nije došao čas suda", i postanu verni. Legenda kaže da je mudro je vladao kao sudija i vodio jevrejski narod do duboke starosti. Završio je ovozemaljski život u 88. godini i sahranjen je u Rami.

Za ovaj praznik se ne vezuju mnogi običaji, ali se veruje da danas ne treba uradit nijednu stvar zbog koje bi vas bilo sramota. Na ovaj dan se posebno, prema starom obuičaju, ceni odnos sa bliskim ljudima i njihova trud za vas. Ne uzimajte olako ono što drugi vama čine, budite zahvalni ljudima oko sebe za sve.

Posebno se zahvalite onim ljudima koji su vam pomogli u životu, a nikada za to nisu tražili nagradu ili uslugu. To su one osobe koje se ne hvale da su drugima pomogle, već se trude u tišini. Cenite njihov trud i danas poklušajte da postanete još bolji prijatelj, rođak, roditelj, partner, kolega, ali pre svega bolji čovek.

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj