Nakon Velike Gospojine, praznika Uspenja Presvete Bogorodice, 28. avgusta, pa sve do 21. septembra nastaje period poznat u narodu kao Međudnevnica ili Međugospojinci. Za ovaj period vezuju se mnogi običaji i narodna verovanja.

Prema verovanju ovaj period je najpovoljniji za branje svih plodova, smatra se da je voće u ovom dobu najbolje. Smatra se da su dani Međudnevnice bogati sa najvše Sunca, pa se u mnogim delovima Srbije održao običaj branja lekovitih biljaka. Veruje se da su biljke u ovom periodu najlekovitije, pa se beru do 21. septembra, suše se, čuvaju i od njih se prave čajevi tokom cele godine.

Trebalo bi da naberete hajdučku travu, kičicu, cvet lipe, dren, šipurak, koprivu i mnoge druge lekovite biljke koje se u nardnoj medicini od davina koriste za poboljšanje i očuvanje zdravlja.

Za ovaj period se takoe vezuje običaj da žene ne treba ništa da započinju, već da završe započeto. Još od davnina tokom Među dnevice širom Srbije organizuju se slavlja i vašari. Smatra se da je ovo period pomirenja i ljubavi, pa postoji i običaj da se na prazni Svetog mučenika Agatonika treba pomiriti, oprostiti i zatražiti oproštaj kako bismo ispunjeni mirom ušli u zimski period.

Izvor: Sensa