Pravoslavni vernici 22. septembra proslavljaju praznik posvećen Svetom Joakimu i Ani, Bogorodičinim roditeljima, a za ovaj dan vezani su i mnogi lepi običaji i verovanja. Praznik se proslavlja dan nakon Male Gospojine, Rođenja Presvete Bogorodice.

Sveti Joakim i Ana dugo nisu mogli da imaju dece, zbog čega su ih mnogi u tadašnje vreme, kako je zapisano u spisima, osuđivali. Molili su se Bogu da dobiju dete, a onda im se, prema predanju, javio anđeo koji im objavi rođenje "kćeri preblagoslovene, kojom će se blagosloviti svi narodi na zemlji, i kroz koju će doći spasenje svetu". Molitve su im bile uslipene i dobili su ćerku kojoj su dali ime Marija, Bogorodicu koja je rodila IsusaHrista.

Vladika Nikolaj Velimirović u "Ohridskom prologu", u rasuđivanju za današnji praznik podseća da je važno da ne pomažemo drugima i ne dajemo milostinju sa gordošću, veličajući sebe, kao i ne ponižavajući u mislima onoga kome dajemo. Već da ovakva dela činimo od srca. "Milostinju ne treba davati s gordošću nego sa smirenjem smatrajući onoga kome se daje milostinja boljim od sebe. Ne reče li sam Gospod: meni učiniste ono što učiniste malim i siromašnim." Ukoliko odlučite da nekome pomognete na današnji praznik, setite se ovih reči.

Za dan Svetog Joakima i Ane vezuju se i razni običaji još od starih dana, a jedan od vodećih je da dan treba provesti sa porodicom, posebno sa roditeljima, u miru, slavlju i ljubavi Na ovaj praznik posebno treba izbegavati porodične svađe, jer to donosi lošu sreću cele godine.

U nekim delovima Srbije postojao je običaj da se na praznik pokloni nešto dragim osobama, a da poklon treba da bude umotan u crveni papir ili da sadrži neki crveni detalj.

Praznik je obeležen u crkvenom kalendaru crnim podebljanim slovom, pa dan ne treba provesti prema verovanju samo u fizičkim poslovima, već se posvetiti miru, molitvi i razvijanju odnosa sa bližnjima. Svetog Joakima i Anu neke porodice u Srbiji proslavljaju i kao krsnu slavu. Kada praznik pada u sredu ili petak, što je slučaj ove godine, onda je praznična trpeza posna.

Izvor: Sensa