Pravoslavni vernici 27. septembra i 18. januara proslavlja  praznikKrstovdan. Običaj je da se na ovaj dan posti na vodi, a dan se provodi u molitvi.

Za Krstovdan čita se akatist časnom krstu koji počinje sledećim rečima: "Raduj se, Krste, jer na Tebi Hristos, Bog naš, svojevoljno raširi ruke Svoje i izvrši naše spasenje!"

U molitvama često se primećuju reči "Raduj se!", a šta nam one poručuju? Da je važno negovati optimizam i veru u spasenje, ali takođe da u svakom danu postoji razlog za radost. Zdravlje, ljubav bližnjeg, novi dan, porodica, prijatelji - uvek postoji nekolicina razloga za radost, pa je i poruka Krstovdana - Radujse!

I danas je važno pogledati u nebo i zahvaliti se za sve ono što nam donosi radost, ali i za sve izazove koje nas jačaju. Vladeta Jerotić je govorio da molitva najpre treba da počne sa zahvalnošću, pa ne zaboravite i danas da se zahvalite i negujete dobar duh.

Za jesenji Krstovdan praktikuju se širom Srbije razni običaji, ali je molitva najbitnija. Na ovaj praznik izgovara se molitva Časnom krstu:

"Slava Gospode, Krstu Tvome Časnome!

Neka vaskrsne Bog, i neka se razveju neprijatelji Njegovi, i neka beže od Lica Njegova oni koji ga mrze. Neka iščeznu kao što iščezava dim, kao što se topi vosak na domaku ognja; tako neka izginu đavoli pred licem onih koji ljube Boga i osenjuju se krsnim znakom, i koji radosno govore: Raduj se, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, koji progoniš đavole silom raspetog na tebi Gospoda našeg Isusa Hrista, koji je sišao u pakao i satro silu đavolsku, i koji nam je darovao tebe, Krst Svoj Časni, za proganjanje svakog protivnika.

O, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, pomaži mi uvek sa Svetom Vladarkom, Djevom Bogorodicom, i sa svima Svetima zanavek. Amin."

Izvor: Sensa