Postoji više praznika u godini koji su posvećeni Svetom Jovanu Krstitelju, a 6. oktobra slavi se praznik Začeće Svetog Jovana Krstitelja. Najčešće pravoslavni vernici proslavljaju praznik svetog Jovana 20. januara koji je mnogim porodicama u Srbiji krsna slava, a 7. jula se obeležava njegov dan rođenja, a dan smrti obeležava se praznikom Usekovanje 29. avgusta.

Jovanovi roditelji Zaharije i Jelisaveta celog života su se molili Bogu da dobiju dete, a prema predanju anđeo im se javio već kada su ostareli i rekao im da će dobiti dete koje treba da nazovu Jovan. Sveti Jovan život je proveo u molitvima i podvizima u pustinji, krštavao je  ljudi u reci Jordanu. Nazvan je Preteča jer prema predanju on dolazi da pripremi dolazak IsusaHrista.

Praznik Začeća Svetog Jovana Krstitelja mnogi pravoslavni vernici u Srbiji proslavljaju kao slavu, a veruje se da je ovo dan kada se događaju čuda. Postoji stari običaj na ovaj praznik da roditelji krštavaju decu ili, prema verovanju, na ovaj praznik treba zakazati krštenje .Običaj je da se na ovaj dan roditelji pomole za decu, ali i da provedu dan sa svojim mališanima. Jedan od najlepših običaja za danas je da zajedno uživate u ljubavi, zajedničkim aktivnostima i međusobnoj radosti.

Izvor: Sensa