Pravoslavni vernici u Srbiji 16. novembra obeležavaju praznik Đurđic koji je posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju iz Nikomidije. Na ovaj dan obeležava se prenos mošiju ovog svetitelja koji je stradao 303. godine, jer je odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana.

Propovedao je hrišćanstvo i Novi zavet, a Sveti Georgije proslavlja se dva puta u godini, 16. novembra, i 6. maja, kada se obeležava dan njegovog rođenja. Za razliku od Đurđevdana, Đurđic nije obeležn crvenim slovom, ali ga takođe mnoge porodice proslavljaju kao krsnu slavu. U 2022. godini Đurđic se obeležava u sredu, pa je slavska trpeza posna.

Postoje razni običaji koji se vezuju za Đurđic, a jedan od njih jeste da se na ovaj dan izbegavaju teški poslovi i ručni radovi. dan najpre treba posvetiti duhovnom uzdizanju i molitvi. Prema starom verovanju dani od Đurđica pa do praznika Svetog Mrate 24. novembra nazivaju Vučjidani (Mratinci), a Sveti Mrata je zaštitnik vukova.

Još jedan stari običaj za vreme ovog praznike, odnosno tokom Vučjih dana jeste predviđanje vremena. Smatralo se da ukoliko je vedro nebo tokom vučjih dana, zima će biti oštra i sa dosta mraza. Ukoliko bude maglovito, zima će biti promenljiva.

Izvor: Sensa