Pravoslavni vernici u Srbiji 24. novembra obeležavaju praznik koji se u narodu još od davnina naziva Mratindan, a posvećen je Svetom kralju Stefanu Dečanskom. Prema naređenju cara Dušana, kralj Stefan Dečanski bio je oslepljen, a prema predanju javio mu se Sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i pokazao mu njegove oči rekavši: Stefane, ne boj se, evo tvojih očiju na mome dlanu, u svoje vreme ja ću tih ih vratiti.

Pet godina je proveo u Carigradu kao zatočenik u manastiru Svedržitelja, a svojom mudrošću, podvigom, krotkošću, blagočešćem, tpeljivošću i blagodušnoću Stefan je pridobio ne samo sve monahe nego i ceo Carigrad. Nakon pet godina ponovo mu se javio Sveti Nikola rekavši mu: Došao sam da ispunim svoje obećanje.

Legenda kaže da je Stefan progledao i u čast Svetog Nikole podigao hram Dečani, jedno od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne arhitekture. U crkvenom kalendaru praznik Svetog Stefana Dečanskog obeležen je crnim slovom, a naziva se još i Mratindan.

Za Mratindan postoje razni običaji i verovanja, pa je tako poznata izreka - "Sveti Mrata, sneg za vrata". Sa ovim rečima nekada se nagoveštavao dolazak snežne i hladne zime. U istočnim delovima Srbije za Mratindan se vezuju i razni običaji koji potiču još iz doba Starih Slovena.

Na Mratindan su Stari Sloveni slavili kultvuka koji je istovremeno moćan protivnik i zaštitnik od negativnosti. Danas se završava period Vučijih dana, koji su počeli na Đurđic. Veruje se da na ovaj praznik ništa ne treba davati iz kuće, a u starim vremenima izbegavalo se i pletenje, pranje i predenje vune.

Verovalo se da magla na Mratindan nagoveštava da će zima biti promenjiva, a ukoliko je vedro, očekuju nas mraz i velika hladnoća.

Izvor: Sensa