Pravoslavni vernici u Srbiji 21. novembra obeležavaju Aranđelovdan, praznik posvećen Saboru Svetog Arhangela Mihaila. Ovaj praznik proslavljaju mnoge porodice kao krsnu slavu, a smatra se da je Aranđelovdan druga po redu slava, odmah nakon Svetog Nikole, po broju ljudi koji je proslavljaju.

Sveti Arhangel Mihailo - Njegovo ime znači "onaj koji je ravan Bogu". On je zapovednik nebeske vojkse, a prikazan je tako da u desnoj ruci drži koplje sa kojim je pobedio Lucifera, a u levoj ruci drži zelenu palminu grančicu kao znak mira i pobede. On je vrlo moćan anđeo i često se pojavljuje u drevnim tekstovima, poštuju ga sve monoteističke religije, zaštitnik je Izraela. Smatra se čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi.

Postoje razni običajii verovanja koja se vezuju za Aranđelovdan, a veruje se da Arhangel Mihailo dolazi da utši bolesne i nevoljne tokom hladnih jesenjih i zimskih dana. Prema starom običaju, za Aranđelovdan se može predvideti vreme, pa se smatra da kako je vreme za ovaj praznik, tako će biti tokom cele zime i proleća. 

Postoji jedna zabluda kada je reč o običajima. U nekim mestima se veruje da za slavu Aranđelovdan ne treba pripremati žito, ali to je netačno. To se uglavnom tumačilo tako što se smatralo da je Arhangel Mihailo živi svetac, a predanja govore da su svi umrli živi pred Bogom.

Običaj spremanja žita za slavu ne odnosi se na svetitelja, već se priprema simbolično za duše naših predaka. Aranđelovdan se u 2022. godini obeležava u ponedeljak, pa je slavska trpeza mrsna.

Izvor: Sensa