Božić je najradosniji hrišćanski praznik, pravoslavni vernici ga slave 7. januara, a predstavlja dan mira, ljubavi i svetlosti. Praznik se slavi sa porodicom i prijateljima, a postoji stari običaj da se na ovaj dan pozdravlja rečima: "MIr Božiji, Hristos se rodi", a odgovara se "Vaistinu se rodi".

Običaj je da u goste prvo dolazi jedan posobna osoba koja se u tradiciji naziva položajnik. Prema verovanju, to je osoba koja vam prva ulazi u kuću, a veruje se da će vam ona donositi sreću cele godine. Ona prinosi darove badnjaku, a nju domaćini daruju poklonima.

Rano ujutru na Božić pravi se česnica, tradicionalni hleb u koji se stavlja parica za sreću i novac, dren ili deo badnjaka za zdravlje, a nekada su se stavljali kukuruz, pšenica i žito. Običaj je da se česnica deli svim ukućanima, a svako treba da pojede parče. Onaj koji pronađe paricu, veruje se da će posebno imati sreće.

Šta treba uraditi sa paricom iz česnice prema običaju, pročitajte OVDE.

Postavlja se bogata praznična trpeza za kojom se okuplja porodica, kao simbol, sloge i zajedništva. Tradicija i običaji donose radost i sreći, posebno najmlađima. Ipak, najvažnije je posmatrati Božić kao dan kada treba širiti ljubav, slaviti život i naučiti kako da oprostimo i živimo u slozi. Ovo je dan kada se treba potruditi da pronađemo mir, kako u sebi, tako i u odnosu sa drugima.

Čestitke za Božić koje možete poslati dragim ljudima pročitajte OVDE.

Izvor: Sensa