Pravoslavni vernici u Srbiji 8. januara proslavljaju praznikSabor Presvete Bogorodice, koji se obeležava na drugi dan Božića. Tada se okuplja sveštenstvo sa narodom i služe se molitve u čast Presvete Bogorodice.

 Prema svetim spisima na drugi dan Božića istočni mudraci su došli da se poklone Isusu Hristu, a porodica je otišla u Misir kako bi izbegli gnev Irodovu, kako tvrdi predanje. I danas vernici i turisti posećuju pećinu u kojoj je boravila porodica, kao i drvo ispod kojeg su se prema predanju Bogorodica i Isus Hrist odmarali. Prema verovanju danas tu teče čudotvorna voda.

Kako se navodi u predanju, došavši u Nazaret ispunile su se reči proročke: Gle, Gospod sedeći na oblaku laku doći će u Misir.

Prema običaju na ovaj dan nastavlja se slavlje Božića, a za zdravlje, spokoj i radost vernici izgovaraju sledeću molitvu:

Tvojim rođenjem Hriste Bože, zasija svetu svetlost bogopoznanja, jer se u toj svetlosti zvezdom učahu oni koji zvezdama služe, da se klanjaju Tebi, Suncu Pravde, i da poznaju Tebe sa visine Istoka, Gospode, slava Ti!

Izvor: Sensa