Pravoslavni vernici 12. februara proslavljaju praznikSveta Tri Jerarha, dan posvećen svetiteljima Svetom Vasiliju Velikom, Svetom Jovanu Bogoslovu i Svetom Jovanu Zlatoustom.

U pravoslavnoj veri ovi svetitelji su izuzetno poštovani, jer su propovedali hrišćanstvo i ostavili brojna teološka i filozofska dela. Prema verovanju imena su dobili baš zbog njihovog propovedanja i širenje reči Božije - Vasilije Veliki – samo nam ime kaže, Grigorije Bogoslov - onaj koji o Bogu govori i Jovan Zlatousti, nazvan je još i zlatnom trubom i slavi se kao najveći hrišćanski besednik.

Nakon njihove smrti ljudi su se podelili u tri grupe pristalica: Vasilijevu,Grigorijevu i Jovanovu, veličajući jednogsvetitelja naspram drugog. Prema svetim spisima, ova tri svetitelja javila su se Evhaitskom episkopu Jovanu i objavili da su pred Bogom svi jednaki i da im ustanove zajednički dan praznovanja. Tako je zajednički praznik ovih svetitelja ustanovljen tek u jedanaestom veku.

Veruje se da su tako tri svetitelja donela mir među posvađane ljude i radost onima koji se Bogu mole. Zbog toga je danas i običaj proslaviti praznik u radosti, veselju, miru i slozi. Nekada je bio običaj da se svira muzika i da vlada veselje.

Takođe, postoji staro verovanje da danas treba posmatrati kako vetar duva napolju i po tome možemo znati kakva nas godina očekuje. Narodno verovanje jeste da ukoliko duva s juga, godina će biti dobra i bogata, "severac" donosi lošu godinu sa hladnim vremenom.

Istočni vetar donosi nestašice, a zapadni blagodat. I ako vetra nema - dobro je, čeka nas vesela i bogata godina.

Izvor: Sensa