Kako se mnoge žene osećaju nakon razvoda? Neko reći oslobođeno, ako je izašai iz braka u kome je bio povređen i maltretiran. Ali ako je ona druga strana tražila razvod, a vi i dalje gajite nade da će sve biti idilično kao nekada, onda se najverovatnije osećate odbačeno, užasno, prazno, depresivno, kao gubitnik koji je proćerdao svoj život. U redu je da priznate svoje osećanja, ali ne i da dozvolite da vama ovladaju. Pre nego što shvatite da se to desilo, već možete biti duboko uvučeni u njihovu zamku. 

Kako ih se otarasiti? Evo nekoliko načina:

1. Prestanite da sažaljevate sebe

Recite glasno i samouvereno: „Nema više samosažaljenja!“ Da, mislite da vam se svet srušio, ali ako samo plačete i mislite “jadna ja”, to vam neće pomoći da se nosite sa situacijom. Umesto toga, budite zahvalni na dobrim stvarima u svom životu ( da , još uvek ima dobrih stvari! ) i počnite da planirate budućnost. Razmislite o tome koliko će vam život biti lepši za godinu dana.

2. Promenite način razmišljanja

Svaki put kada izgovorite fraze poput "kako sam ljuta" ili "ljuta sam na sebe", lišavate se moći. U stvari, odbijate odgovornost za svoje misli, osećanja i ponašanje.

3. Ne plašite se promena

Da, razvod je promena. Ako ih se plašite, onda ćete biti zaglavljeni u ovom trenutku i bićete duboko nesrećni. Razmislite kako možete da upravljate promenama sa kojima se suočavate. Prihvatite ove promene da biste poboljšali svoj život u budućnosti.

4. Prestanite da se fokusirate na ono što ne možete da kontrolišete

Potrebno je malo truda. Zapamtite, što više vremena provedete brinući se, žaleći se ili se nadajući da će se vaš bivši vratiti, osećaćete se jadnije. Trebalo bi da iskoristite ovu energiju da poboljšate sebe i svoj život, jer jedina osoba koju možete kontrolisati ste vi sami.

5. Ne plašite se da rizikujete

Kraj vašeg braka gura vas na potpuno nepoznatu teritoriju. Jedini način da se vratite u normalan (i srećan) život je da dozvolite sebi da rizikujete. Ne, ne radi se o ludim rizicima. Sve treba da bude u granicama razuma.

6. Ne zadržavajte se na prošlosti

Malo tuge za prošlošću je neophodan deo oporavka od razvoda. Međutim, ne možete se zadržavati samo na gubitku i na taj način ne dozvoliti sebi da vidite lepotu sadašnjosti i ono što nosi budućnost.

7. Ne ponavljajte svoje greške

Razvod će vam pomoći će vam da razumete šta vam je potrebno i da budete u mogućnosti da izvršite neophodna prilagođavanja kako se ne biste ponovo našli u sličnoj situaciji. rovedite neko vreme pregledavajući šta je uspelo, a šta ne u vašoj vezi koja je prekinuta.

8. Prestanite da se ljutite na bivšeg

Nemojte praviti grešku da gubite svoje vreme, resurse i energiju ljuteći se na bivšeg. To je završena priča. Ljutnjom, besom, ljubomorom nećete ništa postići. Čak i ako ludo patite, nemojte misliti da vam bivši duguje sve. On vam ništa ne duguje. Što se pre pomirite sa tim, pre možete da krenete dalje. Bolje dajte sve od sebe da počnete da živite srećnim i slobodnim životom i uskoro ćete videti promenu!

9. Ne plašite se da budete sami

Biti samac nakon razvoda može biti nepodnošljivo. Možda ste se tokom braka osećali usamljeno, ali to je ipak bio drugačiji osećaj jer ste imali nekog. Spremnost da budete sami sa sobom i svojim mislima i da se pritom osećate dobro, jedan je od znakova uspešnog izlaska iz krize.

Izvor: Sensa