Mnogi ljudi ostaju u vezi u kojoj nisu srećni samo zato da ne bi bili sami. Trpe ono što im se ne dopada, potiskuju svoje želje i potrebe iz straha od usamljenosti ili odbačenosti. I to je razumljivo, čovek je društveno biće. Ali nije dobro biti zavisan od druge osobe, u smislu da bez nje više ništa nema smisla. Mnogi muškarci i žene veruju da ne mogu da žive bez svoje druge polovine i zato će učiniti sve da je zadrže. Čak iako je u pitanju toksična veza u kojoj niko ne poštuje tuđe želje, potrebe, vlada nezadvoljstvo. Jasno je da tu nema harmonije i sreće i da je razlaz najbolje rešenje.

Kako se u tom slučaju izboriti sa osećajem usmaljenosti koji će sigurno doći?

Smisao perioda usamljenosti nije samo da patite i čekate da se završi i dođe novi kandidat za vezu. U tom period treba da učite kako da budete sami sa sobom, da ispunite svoj život i da budete zadovoljni, a da to zadovljstvo ne zavisi od drugog. Ovaj put nije za svakoga, on je samo za jake duhom i psihički stabilne. Postoje poteškoće kroz koje nemaju svi snage da prođu.

Dakle, kako ispuniti svoj život tako da donosi više radosti nego patnje, osoba još uvek ne zna. Nekada smo bili „mi“a sada toga više nema. Nastaje praznina. Što, naravno, može da uplaši, deprimira i izazove želju za povratkom na staro. Ali, usamljenost nas uči mnogo toga. Menja percepciju o nama i drugima. Postajemo zanimljivi i važni sami po sebi, a ne kao deo „mi“. Menjaju se naša gledišta i načini razmišljanja, želimo da se dopadnemo sebi, da živimo u miru i harmoniji sa svojim najdubljim vrednostima. Ne osećamo više potrebu da se svima svidimo, živimo svoj život, bez kalkulacije, ne trebaju nam odobravanja drugih i njihova ljubav po svaku cenu.

Iz perioda usamljenosti možete naučiti šta je ono što zaista želite i čemu težite. Pratićete svoja osećanja i poštovati sopstvene granice. To možda deluje sebično, ali je važno. Naučićete da sebe stavite na prvo mesto, kao i svoje želje. Na taj način više nećete ispunjavati očekivanja drugih, niti će vas njihovo mišljenje zanimati. Prestaćete da se stidite svojih želja i potreba. Sve što radite mora biti rezultat vašeg svesnog izbora i truda.

Nakon što prođete kroz iskustvo usamljenosti, zauvek ćete se oprostiti od navike da trpite ono što vam se ne sviđa i da terate sebe da radite ono što ne želite. Prestaćete da se prekorevate za svaku grešku.
Napustiće vas želja da uvek radite pravu stvar, kako biste se zaštitili od mogućnosti neuspeha. U životu uvek postoje lekcije, testovi, iskušenja. I, ako ih pravilno prođete, pretvaraju se u vaš resurs, a ne u tragediju.

Zato se ne plašite usamljenosti - ponekad je njena moć zaista isceljujuća i preobražavajuća. A kada iz svega izađete preporođeni, bićete spremni da započnete nešto novo, da ponovo volite i budete voljeni.

Izvor: Sensa