Prvog dana Pravoslavne nove godine slavi se praznik Sveti Vasilije Veliki, kao i Mali Božić, a u crkvenom kalenadaru obeležen je crvenim slovom. Vasiljevdan se kod Srba slavi kao krsna slava, a kod Grka i Rusa kao imendan.

Prema istorijskom i predanju crkve, Sveti Vasilije živeo je za vreme vladavine rimskog cara Konstantina. Bio je izuzetno mudar i učen čovek, izučavao je filozifiju, retoriku i astornomiju. Bio je veliki pobornik pravoslavlja, moralno čist i pravedan, ustrojitelj i stub svete crkve. Upokojio se 379. godine, u 50. godini, a ubrzo nakon smrti proglašen je za sveca.

U crkvenoj službi naziva se "pčelom crkve Hristove", koja nosi med vernicima, a svojom žaokom bode jeretike. Stoga se smatra da je na današnji dan dobro uzeti kašiku meda

Veruje se i da se na dan Svetog Vasilija ne treba svađati, jer će ljude u protivnom cele godine terati baksuz, dok se u nekim krajevima veruje da se danas posebno treba čuvati da vas neko ne prevari.

U pojedinim krajevima postoji verovanje da će godina biti rodna ako na dan Svetog Vasilija padne sneg ili bude oblačno.

U pojedini mestima u Hercegovini praktikuje se običaj spaljivanja ostataka badnjaka, a tog dana mesi se obredni hleb ili vasilica

Izvor: Sensa