Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SUTRA JE LETNJI ARANĐELOVDAN - PRAZNIK LEPIH I DOBRIH VESTI: Običaj je da nešto započnete kako bi vas sreća pratila!

Autor Teodora Andrić

Običaji i lepe poruke praznika Letnji Aranđelovdan - dan posvećen Saboru Svetog Arhangela Gavrila!

 Sabor Svetog arhangela Gavrila letnji Aranđelovdan. Izvor: Shutterstock

Pravoslavni vernici 26. jula obeležavaju praznik posvećen Svetom arhangelu Gavrilu, vesniku dobrih i radosnih vesti. Ovaj praznik se proslavlja i 8. aprila, a kada se obeležava leti, naziva se još i Letnji Aranđelovdan.

Arhangel Gavrlilo je u Svetom pismu vesnik dobrih vesti. Kako je zapisano, on je obavestio Bogorodicu da će roditi Isusa Hrista, javio se Joakimu i Ani i rekao da će roditi Bogorodicu, pojavio se pred mironosnicama na grobu i saopštio je da je Isus Hrist vaskrsao.

Pročitajte još

Sveti arhangel Gavrilo je simbol mira, ljubavi i radosti u čitavom čovečanstvu, pa je UNICEF fresku Beli anđeo iz manastira Mileševa izabrao za simbol Evrope.

Uz Arhangela Mihajla, Gavrilo je prvi u vojsci anđela, a za njima slede avni po časti Rafail, Uril, Selatil, Jegudil, Varahil i Jeremil. Pošto je ovo srećan i dobar dan, praznik lepih vesti, za njega se vezuju razni običaji, od kojih je jedan od vodećih da danas nešto novo treba započeti.

Bez obzira da li je reč o odnosu, emotivnim stvarima, poslu, ovo je povoljan dan za početak nečeg dobrog i lepog. Od starih običaja jeste da se na ovaj praznik mole žene koje žele da se ostvare u ulozi majke. Takođe, veruje se da je arhangel Gavrilo zaštitnik ljudi i štiti nas od vremenskih nepogoda.

Saznajte i...

Na ovaj praznik vernici čitaju molitve i akatiste posvećeni Svetom arhangelu Gavrilu, a evo jedne molitve u nastavku:

Sveti Arhangele Gavrilo, koji donese neizrečenu radost sa neba Prečistoj Djevi, ispuni radošću i veseljem srce moje gordošću ispunjeno. O veliki Arhangele Božiji Gavrilo, ti si blagovestio Prečistoj Djevi Mariji začeće Sina Božijeg. Objavi i meni grešnom strašni dan moje smrti i umoli Gospoda Boga za moju grešnu dušu, da bi mi oprostio moje grehe; da me ne zarobi lukavi demon i ovlada mnome. O veliki Arhangele Gavrile! Sačuvaj me od svih nevolja i svih bolesti, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj