PraznikBlaga ili Blažena Marija pravoslavni vernici proslavljaju 4. avgusta, posvećen je Mariji Magdaleni. Prema svetim spisima, Marija Magdalena rođena je u gorskim delovima Sirije, u blizini grada Magdale, zbog čega je dobila ime Magdalena. Kako se navodi, bila je grešnica, a kasnije je počela da sluša propovedi Isusa Hrista, a nakon Hristovog vaskrsenja propovedala je hrišćanstvo. Spominje se u Žitijima svetih kao "mironosica ravnoapostolska".

Postoji verovanje da je običaj farbanja jaja za Uskrs ustanovila baš Marija Magdalena, kada je otputovala u Rim i caru Tiberiju poklonila crveno jaje kako bi objavila Hristovo vaskrsenje. Zbog toga i danas postoji običaj farbanja jaja za Uskrs u crveno, posebno se u tu boju farba prvo jaje, čuvarkuća kao zaštitnik doma.

Veruje se da Blaga Marija donosi mir, pa su naši preci govorili:

Ognjem prži Ognjena Marija,
Gromom bije Gromovnik Ilija,
Mirom miri Mirnosna Marija…

Smatra se da je Marija Magdalena zaštitnica žena, pa postoji verovnaje da uz molitvu i paljenje sveće žene danas mogu zamoliti i pomisliti jednu želju. Iako praznik nije obeležen crvenim slovom, običaj je da se na današnji dan ne obavljaju fizički i kućni poslovi, već se praznik posvećuje molitvi, radosti i unutrašnjem miru.

Izvor: Sensa