Istinska muževnost je sposobnost muškarca da zaštiti ženu i tako što neće dozvoliti svojoj ženi da ide protiv sebe same, protiv njihovog odnosa i protiv njega, pa makar je sutra izgubio. Ženi ne treba ni impotentni biznismen, ni ljubomorni islednik, ni ogorčeni spasilac, ni razmaženi princ iz Nedođije... Ženi ne treba ni pasivni mislilac ni pijani vitez, ni stalno napaljen tip, nego konstantno svestan u procesu spoznaje mozaika života i u stalnom samorazvoju – ženi treba muškarac koji je vođen svojom iskonskom viteškom prirodom, ujedno je i muževan i nežan, veran je i strpljiv, svestan svojih emocija i svoje intuicije, odnosno u svesnom kontaktu sa svojom ženskom stranom, piše Maja Pakić za avgustovski broj magazina Sensa.

Provokativni fizičar Ving Pon u svom projektu Holon137 piše da je neophodno da svako od nas ujedini svoj intuitivni i svoj naučni mozak da bismo kao društvo mogli da napravimo kvantni iskorak i izađemo iz civilizacijskog ćorsokaka. Podseća i da su muško-ženski odnosi jedan od tri osnovna stuba čovečanstva, uz odnos prema prirodi i hrani, i međuljudske odnose i razmenu dobara. Da bi taj stub izašao iz vela magle i misterije, potrebno je da se i žena i muškarac harmonizuju iznutra i utemelje u svojoj pravoj prirodi.

Iskonska muška priroda predstavlja akciju, usmerenost ka cilju, jasan fokus, strategiju, taktiku, istrajnost i snagu, usmerenost na rešenja, direktnost, konkretnost, stabilnost, sigurnost, ali da bi današnji muškarac pokrenuo sve ove kvalitete u sebi neophodna mu je duhovnost, kao što je zapisano u Brevijaru Srednjovekovnog Viteštva: Duhovna energija puta koristi pravdu i strpljenje da bi pripremila tvoj duh. Ovo je Vitezov put: put u isto vreme i lak i težak, jer obavezuje putnika da odbaci izlišne stvari i uslovna prijateljstva. Zato on, na početku, toliko okleva da se njime zaputi.

Evo prvog uputstva Vitezovima: izbrisaćeš sve ono što si dosad zapisao u svesci svog života: nespokojstvo, nesigurnost, laž. A na njihovo mesto upisaćeš reč hrabrost. Ako tom rečju započneš putovanje i slediš ga s verom u Boga, stići ćeš tamo gde treba.

Kad započne ovo putovanje, muškarac počinje proces usklađivanja muškog i ženskog principa koji je opisan u različitim učenjima – u kineskoj filozofiji kroz Jin i Jang, u indijskoj filozofiji Advaita Vedanta kroz Šivu i Šakti, u Jungovoj analitičkoj psihologiji kroz animu i animusa, a u mojoj metodologiji kroz sintezu našeg rodoslova i meditativne homeopatije: ženski princip je Bela Pčela, uz homeopatski lek od roze ruže, muški princip je Beli Orao, uz homeopatski lek od hrasta.

Naša pramajka i arhetip ženskog principa je Bela Pčela, mudra hraniteljica, a naš praotac i arhetip muškog principa je Beli Orao, hrabro bivstvovanje. Ženski princip intuitivno neguje, muški princip aktivno štiti. U muškarcu zdrav ženski princip, arhetip Bele Pčele, podstiče duhovnu higijenu i uči muškarce kako treba da tretiraju žene, dok u ženama zdrav muški princip, arhetip Belog Orla, podstiče osećaj bezbednosti u telu i uči žene kako treba da tretiraju muškarce.

Izvor: Sensa