malo ljubomore može da bude začin u vezi. To je znak da vam je do nekoga stalo, da vam nije svejedno. Međutim, gde je granica između ljubomore koja je poželjna jer održava strast u vezi i ljubomore koja prelazi u posesivnost u patologiju? Evo nekoliko znakova:

1. Iznerviran je ako mu odmah ne odgovorite na poruku

Ovo je jedan od najočiglednijih znakova. Isto tako, primetićete da vam šalje bezbroj poruka tokom dana pitajući šta radite. Ako u svemu tome preteruje, to je želja za kontrolom. Ako ne razume da ste u gužvi i da ne možete da se javite ili odgovorite na poruku, on nije razumna osoba koja brine za vas.

2. Postavlja mnogo pitanja

Ako niste zajedno, a stalo mu je do vas, normalno je da želi da ispita teren- da suptilno sazna šta radite, gde i s kim idete, da li ima drugih muškaraca u vašem životu… ali problem nastaje ako u tome pretera pa se osećate kao na ispitivanju. Ako ste u vezi ili braku, ovo je znak kontrole. Želi da zna gde ste kada niste s njim. To može značiti i patološku ljubomoru.

3. Ponaša se drugačije kada su drugi muškarci oko vas

Pojedini muškarci dobijaju poriv da se ističu kao alfa mužjaci pred ženskom osobom u čijem je prisustvu još drugih muškaraca. Postaju agresivniji, glasniji, nesvesno ističu mišiće i isturaju grudi... Muškarac na taj način želi da stavi do znanja da ste vi „njegovi“, "obeležava teritoriju" i na taj način simbolično želi da ih otera.

4. Ponaša se kao da vam ne veruje

Kada osećamo poverenje prema nekome, obično prihvatamo ono što nam kažu i uzimamo to zdravo za gotovo. To ne znači da smo naivni, već da imamo poverenje u tu osobu. Ako vam partner ne veruje, stalno proverava gde ste, s kim ste, proverava vaš poruke to nije nešto što treba da tolerišete. Možda njegov um smišlja najgore scenarije kada niste u nejgovoj blizini, ali to nije normalno ponašanje već patološka ljubomora. Veza ne može da uspe ako ne postoji međusobno poverenje

5. Ne želi da imate svoj život

Biti u vezi ne znači da postojite samo u paru i da ste izgubili svoj identitet. Ako on ne voli da idete negde bez njega, da imate svoje hobije, svoje prijatelje, vreme za sebe...to nije najveća ljubav na svetu. Naprotiv. To nije ljubav uopšte. To je patološka potreba za kontrolom- posesivnost

6. Ima primedbe na vaše oblačenje

Ako vam kaže da vam je suknja prekratka, dekolte prevelik ili jasno izrazi da mu to smeta, to je još jedan znak preterane ljubomore. On ne želi da vas drugi muškarci gledaju, zato ima potrebu da vas "obuče". Žene pogrešno misle da muškarci to rade iz ljubavi- ne, oni na taj način hrane svoj ego i hrane svoj mačo identitet. Želi u potpunosti da vas kontroliše.

Izvor: Sensa