Svi pravoslavni vernici 4. septembra slave Svetog Mučenika Agatonika. Živeo je u 4. veku u Nikomediji, šireći hrišćansku veru među Grcima koji su tada većinom bili pagani. Uhapšen je zajedno sa svojim učenicima tokom progona hrišćana za vreme vladavine cara Maksimijana. Svi su razapeti na krstove, dok je Agatonik odveden u Trakiju, gde je, zajedno sa ostalim vernicima, mučen i ubijen pred carem Maksimijanom. Proglašen je za sveca, a u Carigradu mu je podignut spomenik.

Dan Svetog Agatonika pada u doba Međudnevice, kako se u narodu naziva vreme između Male i Velike Gospojine. U ovom periodu, od 28. avgusta do 21. septembra najpovoljnije je vreme za branje lekovitih biljaka koje se suše i koriste cele godine za pripremu čaja i lečenje. Takođe, od davnih dana u ovom periodu se po celoj Srbiji održavaju vašari i narodni sabori, na kojima se ljudi okupljaju kako bi trgovali i družili se, pa se oni tradicionalno organizuju i na ovaj praznik posvećen svecu i mučeniku Agatoniku.

Veruje se da je na ovaj dan dobro trgovati i susretati se sa ljudima, obnavljati prijateljske i rodbinske veze kako bi svi u miru i blagostanju ušli u zimu.

Izvor: Sensa