Rimski filozofi su ostavili mnogo mudrih i dubokih citata koji nas još uvek inspirišu i podstiču da razmišljamo o glavnim pitanjima života. Evo kojih 10 vas mogu motivisati da napravite neke promene ili mogu služiti kao smernice ka sreći:

1. "Najvrednije vreme je vreme koje nemamo." - Seneka

Ovaj citat nas podseća da je vreme najvredniji resurs koji imamo. Ne možemo da se vratimo u prošlost, ali možemo da iskoristimo našu sadašnjost da kreiramo svoju budućnost.

2. "Želeti ono što je moguće je znak zdravog razuma." - Chiceron

Ovaj citat nas podseća na važnost da budemo realni u svojim željama. Moramo da želimo ono što je za nas moguće i realno ostvarivo da naši snovi ne postanu uzrok našeg razočarenja.

3. "Ako ćutiš – ćuti iz ljubavi; ako opominješ – opominji iz ljubavi; ako opraštaš – opraštaj iz ljubavi." - Aurelije Augustin

Ljuibav je najveća pokretačka snaga i sila - sve radite iz ljubavi.

4. "Najbolji način da se pripremite za život je da počnete da živite." - Seneka

Ovaj citat nas podseća da treba da preduzmemo akciju i da se ne plašimo da počnemo. Ne možemo da čekamo da sve okolnosti našeg života budu idealne da bismo počeli da ga živimo - moramo se kretati i stvarati sopstvene mogućnosti.

5. "Prihvati stvari na koje vas sudbina veže i volite ljude s kojima vas sudbina dovodi zajedno, ali radite to s celim srcem." - Marko Aurelije

Ponekad nas život odvede neobičnim putevima do nečega što nismo planirali, ali ako srcem naučimo da se prilagodimo i prihvatimo - iz mnogo čega možemo stvoriti lepotu.

6. "Najlakši način da budete srećni je da usrećite druge." - Seneka

Ovaj citat nas podseća da možemo pronaći sreću pomažući drugim ljudima. Dobra dela i briga o ljudima pomažu ne samo njima, već i nama samima

(Sensa)

BONUS VIDEO:

Kada bi mrtvi velikani progovorili, evo šta bi nam danas poručili MONDO