Pravoslavni vernici period između 28. avgusta i 21. septembra nazivaju Međudnevica ili Međugospojinci. Ovo je period između dva velika praznika - Velike i Male Gospojine, i za njega se vezuju razni običaji i verovanja.

Još od vremena naših predaka, u ovom periodu je najvažniji običaj branje lekovitih biljaka. Smatra se da su u ovim danima biljke najlekovitije, pa se odlazi na polja, livade, šume, beru se biljke za razne tegobe, suše, se čuvaju i konzumiraju u vidu čaja i tinktura tokom zime.

Preporučuje se da tokom Međudnevice u dom unesete biljke poput hajdučke trave, cvet lipe, dren, šipurak, oskoruše i male zelene lubenice. Veruje se da će porodica koja ove biljke unese u dom imati puno sreće.

Takođe, u ovim danima pripremaju se plodovi za zimu, bere se voće, sprema se zimnica. Postoji verovanje da u ovim danima ne treba započinjati novi posao, već završavati započeto. Smatra se da je u ovim danima Sunce najlepše i najprijatnije, a širom zemlje organizuju se proslave i manifestacije u čast Bogorodice.

Ovo je vreme kada treba da se obnove odnosi, da se povežemo sa drugima, da obnovimo neka stara prijateljstva, kako bismo u hladnije vreme ušli ispunjeni energijom ljubavi.

Izvor: Sensa