Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SUTRA JE MIHOLJDAN - ZAVRŠITE ZAPOČETO, NEKO ĆE IMATI DAROVA U ŽIVOTU: Koje običaje su na praznik poštovali naši preci!

Autor Teodora Andrić

Običaji na Miholjdan - dan kada treba završiti započeto i posvetiti se duhovnom razvoju!

 Običaji i post na Miholjdan 2022 godine. Izvor: Shutterstock

Pravoslavni vernici sutra, 12. oktobra obeležavaju praznikMiholjdan, dan od kojeg se prema verovanju smatra da počinje prava jesen, a topli oktobarski dani nazivaju se Miholjskoleto.

Praznik se obeležava u čast SvetogKirjakaOtšelnika, a jedna od zanimljivih stvari vezanih za praznik jeste da ga na isti dan obeležavaju katolici, pravoslavci i protestanti širom Evrope.

Sveti Kirijak rođen je u Korintu krajem četvrtog veka i za života je smatran stubom hrišćanstva i uzorom monaških vrlina. Monaški život započeo je u Jerusalimu, a služio je u više manastira. Prema spisima smatra se da je bio krupan i snžan čovek iako je ceo život proveo u strogom postu. Pred kraj života boravio je u monaškoj porodici Svetog Haritona, gde su monasi jeli jedanput dnevno, i to po zalasku Sunca. Poslednje godine života proveo je u pustinji, a poživeo je 109. godina. Monasi su ga poštovali kao iscelitelja i utešitelja ljudi.

Praznik Svetog Kirijaka (Miholjdan) mnogi ljudi u Srbiji slave kao porodičnu krsnu slavu. Takođe, u Boki Kotorskoj Sveti Kirijak se smatra zaštitnikom pomoraca. Postoje razna verovanja i običjai koji se još od naših predaka poštuju nja Miholjdan. Jedan od njih heste da na Miholjdan treba završiti sve poslove, okončati ono pto je započelo. Ali se treba uzdržati i od fizičkog rada, kako bi se pronašlo vreme za molitvu i negovanje duše.

Pošto se verovalo da na Miholjdan treba završiti sve poslove, onda se na ovja praznik nekada nisu organizovala venčanja i svadbe, jer su verovali da su im gosti na taj dan zauzeti.

U Boki Kortorskoj Miholjdan je praznik pomoraca, nazivaju ga još i gospodski praznik, a nekada su ga slavile čuvene pomorske porodice tog kraja. Mornari na ovaj dan ne bi isplovljavali na more. Nekada se verovalo da osobe koje su rođene na Miholjdan imaju posebne talente i darove i da će imati puno sreće u životu.

S obzirom da se Miholjdan 2022. godine obeležava u sredu, gozba na slavi treba da bude posna na ulju.

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj