Peljuba je bolno iskustvo koje može slomiti srce osobi kojoj pratner nije bio odan. Postoje razčlitliti oblici preljube, od slanja poruka, veze na jednu noć, do emocionalne veze koja traje danima. Neki parovi "prežive" afere, pronađu snagu za oprštaj, reše se starih blokada i nastavljaju dalje, dok neki nikada ovaj izazov ne prevaziđu i ne žele da budu u odnosu sa nekim ko je prokockao njihoveo poverenje.

Teraput za parove Rejčel Glik otkriva 5 mogućih razloga zbog kojih dolazi do preljube u vezi ili braku:

1. Zablude u ljubavi - Jedna od najčešćih jeste verovanje da ćemo se osećati u vezi kao i na početku. A kada se taj prvobiti hemijski osećaj zaljubljenosti izgubi, osoba umesto da se posveti razvoju veze, ona može tragati za novim leptirićima u stomaku. Mnogi nisu svesni, niti su spremni za nivo napora koji zahteva uspešna veza, što ih čini ranjivijim na trenutni osećaj nove zabranjene privlačnosti.

2. Nedostatak emocionalnosti i brige o sebi - Bez svesnosti, prihvatanja i znanja kako da se efikasno brinemo o našim neprijatnim emocijama (npr. osećanje anksioznosti, zarobljenosti, depresije, usamljenosti, neinspiracije, potcenjenosti ili nesigurnosti), može se razviti potreba za novom vezom koja će popuniti "emocionalne rupe". Samosvest i veštine učenja da regulišemo svoje emocije, daje nam priliku da se borimo da se posvetimo odnosu u kojem smo trenutno, izaberemo otvorenu komunikaciju o emocijama umesto bega. Zato je važno da se obratite stručnjaku ukoliko osetite bilo kakve signale emocionalnog neblagostanja.

3. Osećaj da vas partner ne ceni - Kada se ne osećamo dobro u vezi sa sobom, postoji rizik od ulaska u odnose u kojima nismo dovoljno cenjeni, toksične veze koje nam samo donose negativnost. Nakon nekog vremena, kada osvestimo da smo u lošem odnosu, koji može biti teško prekinuti, imamo potrebu za partnerom koji nam pruža ljubav, osećaj topline i sigurnosti. Partneri koji se osećaju kritikovani, potcenjeni ili kontrolisani imaju veće predispozicije da započnu tajnu vezu.

4. Nerešeni problemi - Kada parovi ne rešavaju svoje probleme efikasno, oni stvaraju prostor između sebe. Sve što više se skrivaju problemi pod tepihom, distanca i nesklad se povećavaju. Kada problemi isplivaju na površinu, pojavi se gomila nerešenih računa, povećava se rizik od preljube.

5. Hemija mozga + loša kontrola emocija = nepromišljena odluka - Neurolozi koriste termin koji se zove neuroplastičnost da objasne promene u našem mozgu kao rezultat naših iskustava i znanja. Kako licencirani savetnik Debora Miler piše u svojoj knjizi "Više od žaljenja", kada dođe do afere, mozak može da podstiče dopamin, serotonin, oksitocin, prolaktin i testosteron. Ovi hormoni doprinose impulsivnost, naglo donošenje odluka i intenzivnu energiju, emocije i opotrebu za uzbuđenjem. Istina je da nas naša biologija ne može definisati, ali hemija mozga igra ogromnu ulogu u odlukama koje donosimo i zapravo može dovesti do toga da sami sebe u naletu emocija i hormona prevarimo, da se posvetimo postupcma koje bismo "bistre" glave odbili. Svest o tome je važan prvi korak u zaštiti sebe, kao i uspostavljenja kontrola emocija, odluka i preuzimanje odgovornosti za svoje postupke.

Izvor: Sensa