Ko je naša srodna duša? Da li je to neko ko je možda prošao pored nas, a ,mi se nismo osvrnuli? Ili je to osoba koja je već deo našeg života, a mi ne pratimo signale? Bez obzira da li ste je još našli ili ne, istina je da je veza sa srodnom dušom autentičan odnos pun čistih i snažnih emocija, neobjašnjive magnetske privlačnosti i energije koja se retko oseća.

Kada se dve srodne duše sretnu, kao da sve okolo prestaje da postoji. Oni se upoznaju, a kao da se već znaju godinama. U očima jedne vidi se odraz druge duše, i suprotno. Susretsrodnihduša nije običan spoj, već događaj u kojem se vatromet budi u srcu, postajemo svesni - ovo je osoba koja greje moju dušu.

To nije običan par, nije obična veza, već odnos koji se sastoji od svih onih vrednosti koje vezujemo za pravu ljubav- poštovanje, sigurnost, odanost, bezbrižnost, lepota i glasno kucanje srca pri svakom zagrljaju. Veza srodnih duša je manifestacija svih ljubavnih želja, trenutak kada u drugoj osobi nađete sebe, čak i kada ste potpuno različiti.

Nemačkipsiholog Erih From koji je napisao čuveno delo "Umećeljubavi", pisao je o ljubavi sa srodnom dušom na sledeći način:

"Ljubav znači dati se svojoj "srodnoj duši" bez ikakvih garancija, potpuno se prepustiti njenoj milosti u nadi da će naša ljubav izazvati ljubav u voljenoj osobi. Ljubav je čin vere, a u kome je malo vere, jednako je malo ljubavi."

Zapravo je odnos srodnih duša pun poverenja, miran je, siguran - mi verujemo da ćemo biti voljeni. On nije uslobvljen promenama jednog ili oba partnera, ne traži ništa zauzvrat, već predstavlja bezuslovnu i neizmernu ljubav u kojoj se dvoje razvijaju zasebo, a istovremeno rastu zajendo.

Koliko je ljubav za čoveka važna, Erih From je potvrdio sledećim rečima:

"Ljubav je stanje u kome je čovek u stanju da oseti i doživi svoju apsolutnu nezamenjivost. U ljubavi čovek može da oseti smisao svog postojanja za drugog i smisao postojanja drugog za sebe. Ljubav pomaže čoveku da se manifestuje, otkriva, uvećava, razvija u njemu dobro, pozitivno, vredno. Ovo je najviša sinteza smisla ljudskog postojanja. Samo voleći, dajući se drugome i prodirajući u njega, pronalazim sebe, otvaram se, otvaram oboje, otvaram čoveka."

Izvor: Sensa