Da li ste nekada imali osećaj da vas neka osoba gotovo magnetski privlači, gotovo na prvi pogled? Osoba vas privlači, ali vi nemate pojma zašto? Siguran sam da ste to iskusili mnogo puta. Da li ste nekada razmišljali o čemu se tu radi? Šta je u osnovi te "mistične" privlačnosti?

"Hemija" je tajna privlačnosti. Hemija je skriveni, nevidljivi element koji čini drugu osobu privlačnom meni kao osobi, kako u ljubavnom (partnerskom) tako i u prijateljskom odnosu. Ljudi se mogu sresti slučajno, ali odabir partneraili prijatelja nikada nije slučajan. Iako taj proces može biti nesvestan on nije slučajan i neobjašnjiv. Uvek izabiramo nekog ko nas privlači.

Kada je u pitanju izbor partnera, na površnom nivou privlači nas fizički izgled. Iako je fizički izgled bitna komponenta privlačnosti ipak nije suštinska, niti ona najvažnija. Često ćete sresti partnere gde je jedna osoba fizički atraktivna a ona druga nije baš, ali ljubav cveta. Kako je to moguće? Zato što je najvažnija komponenta privlačnosti "hemija".

Postoje dva elementa koji čine tu nevidljivu, ali moćnu privlačnu silu koju nazivamo hemijom. Prvi element je sličnost. Čuli ste za onu narodnu izreku sličan se sličnom raduje. To je zaista istina. Privlače nas osobe koje su nam po nečemu slične. Slične po interesovanjima, stavovima, sistemu vrednosti, inteligenciji, ali i porodičnoj istoriji, stavu koji imamo prema sebi (koliko volimo sebe, koliko sebe poštujemo i vrednujemo), da li smo pasivni ili aktivni, liberalni ili konzervativni itd. Sličnost naravno nikada nije potpuna jer ne postoji osoba koja je identična vama, vi ste unikat. Ali postoje osobe koje su vam po nečemu slične.

Slične po inteligenciji, porodičnom vaspitanju, shvatanju sebe, sistemu vrednosti i nekim interesovanjima. Takve osobe nam se čine simpatičnim, sa takvim osobama se lako razumemo iako se ne poznajemo dugo, sa njima gotovo odmah osećamo povezanost i lako uspostavljamo bliskost. Sličnost je dopadljiva ne samo zbog bliskosti već i zbog osećaja da nam je nešto poznato, razumljivo, prihvatljivo. Sličnost sa drugima je međuostalom i potvrda vlastite ličnosti.

Ne privlače nas samo sličnosti u pozitivnim osobinama nego i u negativnim, često i u onim koje krijemo od sebe i drugih. Može se desiti da me privuče osoba koja spolja gledano nema sa mnom ništa zajedničko, čak mi se i fizički ne dopada previše ali nešto tu ima. Čega ima? Sličnosti.

Može da se desi da nas privuče osoba sa kojom smo slični u psihopatološkom smislu. Svako od nas u sebi gaji neku dozu i vrstu patologije koju možemo prepoznati i kod drugih ljudi. Na primer, plašljiva ženanalazi neurotičnog muškarca. Dakle, sličnost je pola hemije. To je suprotno onoj narodnoj suprotnosti se privlače. Ali ima i tu nečega istinitog. Odgovor sledi.

Drugi aspekt koji čini hemiju je kompatibilnost. Psihološka kompatibilnost. Dve osobe se međusobno psihološki nadopunjuju. Zadovoljavaju jedna drugoj psihološke potrebe. Ono što jedna ima, druga nema i baš to želi da ima, pa to pronalazi kod svog partnera. Na primer, pasivno-zavisna osoba koja je nesigurna u sebe pronalazi uspešnog, narcisoidnog partnera koji je ambiciozan, preduzimljiv i sklon samodokazivanju, dok je on ili ona sklon neisticanju i oslanjanju na druge.

PageBreak

Ako ste osetili da vas neka osoba megnetski privlači, treba da znate ove 2 stvari: evo kako nastaje ljubavna hemija
Foto: Shutterstock ako-ste-osetili-da-vas-neka-osoba-megnetski-privlaci-treba-da-znate-ove-2-stvari-evo-kako-nastaje-ljubavna-hemija2

Sličnosti se privlače

S druge strane ta narcisodina osoba takođe ima dobit od pasivno-zavisne osobe, dobijajući od nje lojalnog partnera koji mu / joj se divi i tako podržava njegov / njen osećaj "samopouzdanja". Pretpostavljam da ste videli par u kojem muškarac sve vreme priča a žena ćuti i sluša (ili obrnuto). Oni su kompatibilni. Jedan vodi drugi prati, jedan fascinira drugi je fasciniran. Zajedno grade jednu psihološku simbiozu.

U realnosti uvek nas privlače osobe po sva tri faktora: fizička privlačnost, sličnost u pozitivnom i negativnom i kompatibilnost. To je jednačina privlačnosti u kojoj neki od faktora imaju jači udeo a neki slabiji, ali svi postoje simultano. "Hemija" je uvek jača od fizičke privlačnosti, naročito kod odraslih osoba.

Lepota nije isto što i fizička privlačnost. Lepotaje zbir fizičke privlačnosti i „lepote duše“ koja nije ništa drugo nego "hemija".

Ako bismo mogli da analiziramo ove faktore izolovano, mogli bismo da kažemo da je sličnost važniji faktor za stabilne, dugoročne veze, naročito za brak. Lakše je biti blizak sa nekim ko nam je sličan, ko nas razume i koga mi razumemo.

Kompatibilnost je takođe privlačna, ali može biti kraćeg veka od sličnosti, tako da se ne preporučuje kao jedini i glavni faktor za odabir životnog partnera. Osoba može sama zadovoljiti svoje psihološke potrebe i na taj način privlačnost bazirana na međusobnom zadovoljvanju psiholoških potrebe može izbledeti isto kao i privlačnost na osnovu fizičkog izgleda.

Osoba može radom na sebi da promeni neke aspekte svoje ličnostišto takođe može dovesti do slabljenja kompatibilnosti. Ali to ne znači da ne treba da postoji kompatibilnost uopšte. Prava doza sličnosti u pozitivnim osobinama i kompatibilnosti daje trajnu i stabilnu vezu. Malo više sličnosti i nešto kompatibilnosti učiniće "hemiju" trajnom. Upitajte sebe, po čemu ste slični, a po čemu kompatabični sa svojim partnerom?

Izvor: Vaš psiholog