Pravoslavni vernici 19. oktobra obeležavaju praznikTomindan, dan posvećen SvetomapostoluTomi. Sveti Toma je poznat kao apostol koji nije odmah poverovao u vaskrsenjeIsusaHrista, zbog čega postoji izraz "neverni Toma" koji ukazuje na nekoga ko nije spreman da poveruje u nečije reči sve dok se sam ne uveri u istinitost.

Kada se, prema Svetom Pismu, Isus Hrist ponovo javiop učenicima, Toma je pružio ruku i dodirnuo njegovo rebro kako bi se uverio. Još jedna priča o Svetom Tomi zabele ena u svetim knjigama jeste događaj Pokrova Presvete Bogorodice na koji je Sveti Toma zakasnio, ali kada je došao i tražio da se oproosti od Bogorodice, shvatili su da se Bogorodica uznela u nebo, a da je u grobu ostao samo sveti pokrov, koji je kasnije prenesen u Carigrad.

Tomindan je praznik koji su proslavljali od davnina naši preci, a za njega se vezuju i razni narodni običaji i verovanja. Tako su smatrali da Sveti Toma ima pečat od oblaka, ne da bi slao oluje, već kišu koja je potrebna radi plodova zemlje.

Mnoge porodice u Srbiji proslavljaju Tomindan kao krsnuslavu, a u starim vremenima slavili su ga zanatlije kao što su dunđeri i drvodelje, bačvari, kolari, stolari, užari, bunardžije, kaldrmdžije i zidari - na taj dan nisu obavljali svoje poslove.

U nekim krajevima se veruje da Sveti Toma štiti vernike od vukova. Postoji stara srpska izreka "Sveti Toma, sedi doma", pa se na ovaj dan nigde ne ide (izuzev na molitvu). To je jedan od najvažnijih starih običaja.

Ipak, praznik najpre donosi poruku da je važno posvetiti se duhovnom razvoju, molitvi i dobrim delima, kao i podeliti sa drugima ljubav i radost. Pošto se praznik u 2022. godini obeležava u sredu, posti se na ulju. 

Izvor: Sensa

BONUS VIDEO:

LJUDI BIRAJU, ALI BOG ODLUČUJE! Patrijarha biramo apostolskim žrebom - Ovo su koraci (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija