Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DANAS JE TOMINDAN - KOJE STARI OBIČAJE SU POŠTOVALI NAŠI PRECI: Dan kada se proslavlja svetac koji ima pečat od oblaka!

Autor Teodora Andrić

Pravoslavni vernici proslavljaju 19. oktobra praznik posvećen Svetom Tomi - evo koji običaji postoje na Tomindan!

 Običaji na Tomindan praznik Svetog Tome. Izvor: Shutterstock, Sebastian_Photography

Pravoslavni vernici 19. oktobra obeležavaju praznikTomindan, dan posvećen SvetomapostoluTomi. Sveti Toma je poznat kao apostol koji nije odmah poverovao u vaskrsenjeIsusaHrista, zbog čega postoji izraz "neverni Toma" koji ukazuje na nekoga ko nije spreman da poveruje u nečije reči sve dok se sam ne uveri u istinitost.

Kada se, prema Svetom Pismu, Isus Hrist ponovo javiop učenicima, Toma je pružio ruku i dodirnuo njegovo rebro kako bi se uverio. Još jedna priča o Svetom Tomi zabele ena u svetim knjigama jeste događaj Pokrova Presvete Bogorodice na koji je Sveti Toma zakasnio, ali kada je došao i tražio da se oproosti od Bogorodice, shvatili su da se Bogorodica uznela u nebo, a da je u grobu ostao samo sveti pokrov, koji je kasnije prenesen u Carigrad.

Tomindan je praznik koji su proslavljali od davnina naši preci, a za njega se vezuju i razni narodni običaji i verovanja. Tako su smatrali da Sveti Toma ima pečat od oblaka, ne da bi slao oluje, već kišu koja je potrebna radi plodova zemlje.

Mnoge porodice u Srbiji proslavljaju Tomindan kao krsnuslavu, a u starim vremenima slavili su ga zanatlije kao što su dunđeri i drvodelje, bačvari, kolari, stolari, užari, bunardžije, kaldrmdžije i zidari - na taj dan nisu obavljali svoje poslove.

U nekim krajevima se veruje da Sveti Toma štiti vernike od vukova. Postoji stara srpska izreka "Sveti Toma, sedi doma", pa se na ovaj dan nigde ne ide (izuzev na molitvu). To je jedan od najvažnijih starih običaja.

Ipak, praznik najpre donosi poruku da je važno posvetiti se duhovnom razvoju, molitvi i dobrim delima, kao i podeliti sa drugima ljubav i radost. Pošto se praznik u 2022. godini obeležava u sredu, posti se na ulju. 

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj