Oproštaj je melem za rane na srcu, moć koju imamo i koja nam pomaže da se oslobodimo tereta, ali i započnemo život ispočetka. Kada se dogodi razočaranje u ljubavi, teško je na početku takvo iskustvo shvatiti kao lekciju, ali ono zapravo to i jeste. Oproštaj nas tome uči i daje nam priliku da sačuvamo samo ono što nam služi - iskustvo, a odbacimo sve što je naše srce povređivalo.

Iz sledećeg pisma možemo puno naučiti o moćnom praštanju:

Opraštam ti, više ne osećam prema tebi ni bes, ni ljutnju, niti mržnju. Opraštam ti, svesn da sam puno naučila iz onoga što se dogodilo između nas. Ne, neću te nikada mrzeti. Ali nikada ti neću dozvoliti da mi se približiš ponovo i slomiš moje srce.

Nemoj misliti da ti opraštam jer sam naivna i ponovo ti verujem. Opraštanje se može učiniti na različite načine. Ponekad opraštamo da bismo dali drugu šansu i pokušali da počnemo ispočetka. Ali, postoji još jedna vanija stvar, kada opraštamo zbog sebe.

Opraštam ti, ali to uopšte ne znači da tvoje ponašanje smatram prihvatljivim ili da ću opet verovati. Opraštam jer želim da vratim svoj stari život i sebe. Možda mnogi misle da od mene nisu zaslužio, ali ja ti opraštam jer želim da budem u miru sa sobom.

Želim odmor. Harmoniju. Zato biram da okrenem stranicu na kojoj je bila priča o našoj ljubavi i zauvek zatvorim ovu knjigu. Konačno sam odlučila da skinem "lisice" koje su mi sputavale ruke i dušu. Zato sada odbacujem sve naše uspomene i više se ne osvrćem. Zašto da se trudim oko nečega što više ne mogu da promenim?

Neću više puštati gorčinu, strah, nepoverenje ili bes u svoje srce.Oproštaj je izlaz, moja snaga i spas. A na rastanku želim da ti se zahvalim na svim lekcijama koje sam trebala da naučim u "školi života". Zbog njih sada sigurno i tačno znam da sam sebi važna i šta zaslužujem. Svesna da zaslužujem nekoga ko me voli iskrneo, nekoga kome su važna moja osećanja.

Zato ti opraštam i dopuštam da zauvek odeš od mene, iz mog srca, iz moje glave!

Izvor: Sensa