Način na koji se ophodite prema sebi i prema drugima formira ceo vaš život. Ljubav i poštovanje koje pružimo sebi, a posebno drugim ljudima, stvara jednu prijatnu atmosferu života, radost i spokoj. Svako od nas ima svoj svet koji je njemu drag - neko ima životinje o kojima brine neko voli svoj posao i želi da se razvija, neko je maksimalno posvećen porodici i deci...Svaka osoba ima slobodu izbora da odredi kakav život će živeti.

Ipak, iako imamo svoje životne priče, trenutke sreće, nevolje, probleme, radosti, važno je da se osvrnemo oko sebe i vidimo osećanja drugih. Posmatramo kakve vibracije šaljemo drugima, kako se prema njima ophodimo i kakve promene to ostavlja u njihovom životu. Kada očekujemo previše od drugih; nestrpljivi za tuđe slabosti, zaboravljajući na svoje; radimo stvari koje donose nevolje drugima - narušavamo savršenu harmonijuljubavi i često plaćamo cenu za svoje postupke i odnos prema drugima.

Zamislimo da se svi ljudi ponašaju prema drugima onako kako se ponašaju prema sebi - zar svet ne bi bio pun sreće, radosti i zadovoljstva. O odnosu pema drugim osobama, kao i o tome kako dolaze nevolje u životu, govorio je Sveti Jovan Zlatousti:

"Neka svako sa sobom razmotri kako postupa u odnosu prema sebi i neka tako postupa u odnosu prema bližnjem. Niko sebi ne zavidi, već želi sebi sve najbolje, čovek često više voli sebe od svega, i trudi se da čini sve u svoju koris. Ako smo prema drugima na isti način raspoloženi, onda će sve nedaće prestati, neće biti ni neprijateljstva, ni pohlepe."

Sveti Jovan Zlatousti, najčuveniji propovednik u istoriji Crkve, svetitelj, veliki podvižnik i reformator. Bio je patrijarh Konstantinopolja (397—402), prestonice tadašnjeg Istočnog rimskog carstva, te je jedan i od važnijih teologa.

Izvor: Sensa