Većina nas nikada nije naučila kako da se uskladi sa ritmovima najdubljih delova svog bića. Zbog društvenih normi se najviše oslanjamo na um i njegovu interpretaciju stvarnosti. Nažalost, naglašavanje dokaza, činjenica i pravolinijske logike, u nama je ostavilo duboku prazninu. Tu prazninu ispunjavamo materijalnim stvarima, zavisnostima, nasiljem... Ponekada nas traumatični ili ekstremni događaji u životu “izbace“ iz naučenog ponašanja, ali obično se oglušujemo na jasne svakodnevne znakove kojim duša pokušava dan na se obrati. Ne samo to, nego mi neprestano sumnjamo, ignorišemo i ne verujemo u bilo kakav božanski oblik komunikacije sa kojim se susretnemo, objašnjava spiritualna edukatorka Aleteja Luna. Kako se uskladiti sa tim suptilnim glasom duše i promeniti uvslovljene misli?

Komunikacija duše: 7 važnih znakova na koje treba obratiti pažnju

Komuniciranje s dušom nije rezervisano za vračeve ili prosvetljene ljude; to je pravo koje je rođenjem stekao svaki muškarac, žena i dete. Ako želite da naučite da komunicirate sa svojom dušom, prvo morate da naučite da obraćate pažnju na znakove koje vam duša šalje. Postoje razne vrste znakova, a ovo su neki od glavnih:

1. Znakovi u snovima
Psiholozi smatraju da su snovi način na koji naš nesvesni um tumači stvarnost. Ali u drevnim kulturama snovi su bili poruke duhova, bogova i božanskog carstva. Mnogi drevni narodi su koristili snove kao prolaz prema višoj svesti.
Obratite pažnju na svoje snove, na slike, simbole i scenarije koji se u njima javljaju. Šta se posebno ističe? Možda bi bilo dobro da pišete dnevnik snova kako biste mogli da beležite svoja zapažanja. Snovi i arhetipovi/simboli u snovima vrlo su osobni i kontekstualni. Na primer, zmija može da bude pozitivan znak za jednu osobu, dok će za drugu da bude vrlo negativan.

2. Lucidni snovi
Spontan lucidan san znači da odjednom u snu postanete svesni da sanjate. Postati svestan unutar sveta snova nije samo duhovni simbol već je i prilika da istražite skriveno carstvo svog nesvesnog uma. Ovo može da bude retka prilika ili može da se ponavlja bez uloženog ikakvog napora. U svakom slučaju, moguće je aktivno vežbati lucidno sanjanje. Ako vam se često događaju lucidni snovi, promatrajte to kao divan dar. Retki su pojedinci koji imaju pristup dubinama nesvesnog carstva. Neka vam to bude prilika da pronađete odgovore na vlastita pitanja i pronađete smer kome bi vam u svakodnevici bilo nemoguće da pristupite.

3. Reči ili brojevi koji se ponavljaju
Koliko ste puta pogledali na sat i videli “11:11“, “12:12“, “13:13“? Mnogi skeptici kažu da je pridavanje važnosti ovakvim pojavama “potvrda pristranosti“, ali ja se ne slažem. Lako je biti ciničan i koristiti se logikom, ali je teže istražiti lično značenje ovih iskustava. Bez obzira na značenje koje pridajemo brojevima ili rečima koje se ponavljaju, njihova funkcija je da nas trenutno “probude“. Zašto bismo im inače pridavali toliku važnost? Kad god vidim brojeve da se ponavljaju ili čujem reč ili ime koje se stalno izgovara, shvatim to kao znak komunikacije duše. Kad god vidite sliku, broj ili reč da se ponavlja, zapitajte se koje je skrivena poruka.

4. Životinjski vodiči i znakovi
Većina nas se svakodnevno susreće sa životinjama. Kada obratite pažnju na različite životinje, shvatićete da svaka od njih ima posebno učenje, poruku i energiju. Ipak, važno je imati na umu da je značenje koje pripisujete određenog životinji vrlo lično i neće nužno da bude isto kao ono koje joj je ranije dato. Ne morate da se vodite unapred određenom definicijom, vodite se unutrašnjim osećajem.
Jedan od načina da otkrijete koje je vama jedinstveno značenje jeste da posmatrate životinje sa kojima se svakodnevno susrećete. Gledajte ih i pokušajte da razumeet čemu vas one uče. Šta vam otkrivaju? Kako se ponašaju, kreću i zvuče? Ovo je vrlo moćan oblik komunikacije sa dušom.

5. Sinhronicitet ili slučajnosti
Sinhroniciteti su trenuci značajne slučajnosti u kojima se naš unutrašnji svet izjednačava sa spoljašnim. Često je sinhronicitet odličan pokazatelj da ste na pravom putu jer sve oko vas deluje kao da se razvija bez svesno uloženog truda. Ja vjerujem da se ništa ne događa slučajno i da je slučajnost iluzija. Verujem da je sve povezano. Naučnici su potvrdili da je sve energija. Šta je onda sinhronicitet? Ja smatram da je to podudaranje vibracije naših misli sa našom sudbinom. Zamislite levak sa vodom: ne morate da naterati vodu da protiče kroz njega, ona prolazi bez ikakvog napora. Pripazite na trenutke sinhroniciteta – oni su moćan pokazatelj da ste na pravom putu.

6. Unutrašnji osećaj
Reč je o neobjašnjivom impulsu koji nam govori da nešto uradimo (ili ne uradimo). Sinonim za unutrašnji osećaj je intuicija. Svi znamo šta je intuicija, ali se većina nas bori sa njenim osluškivanjem. Intuicija je drugačija od unutrašnjeg glasa straha jer je suptilna, smirena i fokusirana, za razliku od straha koji je agresivan i bezuman. Važno je da naučimo da razlikujemo ta dva glasa. Mnogi ljudi veruju da su vođeni intuicijom, a zapravo je reč o uplašenom unutrašnjem dijalogu. Intuiciju možete da zamislite kao glas duše koja razgovara sa vama. Kada god osećate naklonost prema nekome ili nečemu (bez osećaja straha) možete biti sigurni da vas duša vodi.

7. Vizije tokom meditacije
Meditacija je još jedan od načina da stupite u kontakt sa dušom. Ta mirnoća, prostranstvo, beskraj ljubavi koji vam je poznat. To je prostor vaše duše. Dugotrajna meditacije (30 minuta i duže) snažan je način da osetite ono što se zove mistično iskustvo. Jedno od takvih iskustava su vizije ili spontana imena koja vam se javljaju tokom meditacije. Ove vizije ili imena mogu da budu vaš trenutni duhovni vodič ili direktna poruka vaše duše.

Kako da razgovarate sa svojom dušom

Postoji mnogo načina za aktivnu komunikaciju, ali ja predlažem da jednostavno izgovarate dnevnu molitvu. Evo primera koji možete da koristite ili nadogradite da vam odgovara:

“Draga dušo, volim te. Hvala ti što me podupireš. Počašćena sam i cenim tvoju prisutnost. Ako imaš bilo kakvu poruku za mene, molim te prenesi mi je. Otvorena sam za primanje. Pozdravljam tvoje vođstvo.“

Izvor: Sensa/Sensa.hr