Da li sebe upoređujete sa drugim ljudima? Svaki vid poređenja može doneti nesreću, bez obzira da li sebe naspram drugoga ponižavate ili predstavljate sebe boljim. Postoji izreka koja kaže da često kada vidimo tuđe greške, to su zapravo naše greške i mane. Onda kada osuđujemo drugoga, možda je to trenutak da zastanemo i razmilsimo - da li to i mi gajimo u dubini naše duše, a da to sebi ne želimo da priznamo... Da li smo mi baš takvi, pa nas to kod druge osobe iritira jer nas je strah da osvestimo kod sebe?

Umesto da gledamo šta drugi ljudi rade, koje su njihove greške, kakvi su u odnosu na nas, vreme je da se posvetimo sebi i odgonetnemo šta je to što unutar nas samih treba menjati i poboljšavati.

Baš o tome govori jedna mudra izreka Oca Tadeja koja može pomoći svakome od nas:

"Ne lutajmo mislima i ne gledajmo šta drugi rade, nego gledajmo šta mi radimo, šta od nas proizilazi, da li tešimo ili osuđujemo, da li praštamo ili volimo."

Otac Tadej jedan je od najznačajnijih srpskih duhovnika. Roditelji su ga upisali na zanat, nakon čega je otišao u Beograd da radi. Posle šest godina teško se razboleo, i lekari su mu prognozirali još svega par godina života. Zbog toga on dolazi u manastir Miljkovo kod Svilajnca, gde upoznaje ruskog monaha arhimandrita Ambrosija, uz kojeg se približio Bogu, a zatim i zamonašio u manastiru Gornjak 1935. godine. Iako je bio celog života slabog zdravlja otac Tadej poživeo je punih 89 godina. Preminuo je 2003. godine, a njegovo grobno mesto je na groblju manastira Vitovnica.

BONUS VIDEO:

Sveštenik objašnjava kako se zaista treba ponašati u vreme praznika Kurir televizija

Izvor: Sensa