Starenje je deo života koji ponekad može biti pomalo zastrašujući, zar ne? Svi brinemo o tome. Ali šta ako postoji način da se osećate manje pod stresom i opuštenije zbog cele stvari starenja?

To je ono što ćemo danas istražiti. Istražićemo svet budizma. Budizam posto nekoliko hiljada godina i ima neke zanimljive perspektive o velikim stvarima u životu – uključujući starenje. Ove 4 budističke lekcije nam mogu pomoći da se manje stresamo zbog starenja i da se više fokusiramo na uživanje u životu.

1. Živite u sadašnjosti

Prva budistička lekcija o kojoj ćemo govoriti je život u sadašnjem trenutku. Budizam stavlja veliki naglasak na „svesnost“. Svi starimo, ali briga o tome neće zaustaviti vreme. Međutim, ono što će učiniti je ukrasti radost sadašnjeg trenutka. Umesto da brinete o budućim borama ili potencijalnim zdravstvenim problemima, pokušajte da se fokusirate na ovde i sada.

Uživajte u osećaju sunca na licu, ukusu omiljene hrane, zvuku omiljene pesme.Ako ste potpuno prisutni, možda ćete otkriti da je život prilično neverovatan baš takav kakav jeste – bez obzira koliko imate godina.

2. Prihvatite promene

Druga lekcija koju možemo naučiti iz budizma je o prihvatanju promena i razumevanju da je sve u životu privremeno ili „nestalno“. Ovo uključuje našu mladost i naša fizička tela.

Nestalnost bi u početku mogla zvučati kao zastrašujući koncept, ali je zapravo prilično oslobađajuća. Ako se sve uvek menja, onda je starenje jednostavno prirodan deo tog procesa. To nije nešto čega se treba plašiti ili odupreti, već samo još jedan deo našeg putovanja.

Sledeći put kada primetite novu sedu kosu ili boru, umesto da paničite, pokušajte da to vidite kao znak vašeg stalnog putovanja kroz život. Svaka faza života ima svoju lepotu i vrednost. Prihvatanje promena, umesto da ih se plašite, može vam pomoći da manje brinete o starenju , a da više doživljavate sve što život može da ponudi.

3. Oslobodite se osećaja privrženosti

Ova sledeća lekcija iz budizma govori o otpuštanju nezdravih vezanosti. Budizam uči da glavni izvor naše patnje potiče od previše čvrste vezanosti za stvari, ljude, a u ovom slučaju, našu mladost.

Evo jedne zanimljive činjenice: da li ste znali da budistički monasi redovno praktikuju meditaciju o smrti? Možda zvuči morbidno, ali to je zapravo način da se podsetite na nestalnost života i pomognete im da se oslobode vezanosti za fizički svet.

Kada smo previše vezani za svoju mladost, pomisao da je izgubimo može izazvati mnogo stresa i brige. Ali ako možemo da naučimo da se malo prepustimo, da prihvatimo da je starenje deo života, možemo smanjiti tu anksioznost.

Zapamtite da svaka faza života ima svoja jedinstvena iskustva i nagrade. Poput dobre knjige, život je u progresiji, a ne da se zaglavi na jednoj stranici.

4. Ključ je u prihvatanju

Poslednja lekcija iz budizma je verovatno najteža, ali i najoslobađajuća: prihvatanje. Surova istina je da, koliko god da se trudimo, ne možemo zaustaviti proces starenja. Možemo da se hranimo zdravo, vežbamo i brinemo o svojoj koži – i trebalo bi, jer je to dobro za nas – ali na kraju krajeva, ipak ćemo ostariti. I to je u redu.

Prihvatanje ove istine zapravo može biti veliko olakšanje. Skida pritisak da izgledamo na određeni način ili da se borimo protiv vremena. Omogućava nam da lakše dišemo i živimo potpunije.

Dakle, hajde da prestanemo da gledamo na starenje kao na bitku koju treba dobiti. Umesto toga, hajde da to vidimo kao prirodni deo života, svedočanstvo našeg opstanka i rasta. Hajde da to prihvatimo, zagrlimo i proslavimo, piše sajt Ideapod.

Starenje nije prokletstvo ili kazna; to je privilegija koja je mnogima uskraćena. To je putovanje puno mudrosti, iskustava i rasta. Zato hajde da odamo počast tom putovanju prihvatanjem i proslavljanjem našeg doba sa milošću i zahvalnošću.

Budizam nam nudi dragocene uvide o starenju koji nam mogu pomoći da ga vidimo u novom svetlu. Primenjujući ove lekcije, možemo manje da brinemo o starenju i više uživamo u našim dragocenim trenucima u životu. Jer na kraju krajeva, godine su zaista samo broj. Ono što je zaista važno je kako živimo svoje živote i ljubav i mudrost koju stičemo na tom putu.

Pročitajte mudre citate Halila Džubrana.

BONUS VIDEO:

TVRD JE ORAH VOĆKA ČUDNOVATA: Ovaj čovek je autor prvog GORSKOG VIJENCA u stripu, koji je mnoge oduševio! (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

Sensa/A.S.