Leonard Koen je bio jedan od najvećih kantautora i pesnika našeg vremena. Bio je džentlmen, mudrac na svetskoj muzičkoj sceni, pravi pesnik i miljenik žena. Svojim ljubavima je posvećivao stihove, voleo ih, trudio se da ih razume. Za Koena su žene bile uzvišena bića, kojima je posvetio najlepše pesme. Na kraju su svi o njemu imali samo lepe reči, piše sajt Atma.

Njegova prva velika ljubav bila je model Marian Ihlen Jensen, sa kojom je početkom šezdesetih godina živeo nekoliko godina na grčkom ostrvu Hidra i posvetio joj pesmu "So long, Marianne". Ona je preminula 28. jula u 81. godini u Norveškoj, a samo nekoliko dana pre smrti dobila je Koenovo pismo.

„Došlo je to vreme, Marijana, kada ostarimo, naša tela se raspadaju, a ja predosećam da ću uskoro za tobom. Toliko sam ti blizu da ako ispružiš ruku, možeš me dohvatiti. Uvek sam te voleo zbog tvoje lepote i mudrosti, ne treba ništa više da govorim jer ti sve znaš. Želim ti ugodan put. Zbogom stari prijatelju. Vidimo se na kraju puta'', reči su koje je 81-godišnji Koen uputio svojoj večnoj ljubavi, a nakon samo nekoliko meseci nakon njene smrti je i on preminuo.

„Žena s mukom posmatra svoje telo, kao nepouzdanog saveznika u borbi za ljubav."

"Ponašajte se kao osoba kakva biste želeli da budete i uskoro ćete to postati."

„Ne smatram sebe pesimistom. Mislim da je pesimista neko ko čeka kišu. Osećam se kao da sam mokar do kože“.

„Pesimisti su ljudi koji nose kišobran čak i kada nema ni traga od oblaka."

„Neka sudije potajno očajavaju u pogledu pravde: njihove odluke će biti intenzivnije. Neka generali potajno očajavaju zbog trijumfa; ubistvo će biti oklevetano. Neka sveštenici potajno očajavaju veru; njihovo saosećanje će biti istinito.”

„Poezija je samo dokaz života. Ako ti je život dobro izgoreo, poezija je samo pepeo."

„Nijedna žena nije tako lepa da ne bi volela da joj se o njenoj lepoti priča u stihovima."

„Izraz klinička depresija se previše pojavljuje u razgovorima danas. Moglo bi se pomisliti da se u oblastima psihe dogodila katastrofa."

„U svemu je pukotina, tako ulazi svetlost."

„Supermarketi su veliki deo života, puni dosade i zaborava. Očigledno je da polako gubimo komunikaciju sa životinjama, da nam ptice više ne dolaze na prozore, jer su nam oči navikle na scenu u kojoj se ukalupljuju u odnosu na čuda“.

„Deca svoje ožiljke pokazuju kao medalje. Ljubavnici ih koriste kao tajne za otkrivanje. Ožiljak se dešava kada se reč materijalizuje."

"Realnost je jedna od mogućnosti koju ne mogu da ignorišem."

"Nemoj da budeš mađioničar - budi magija."

"Kako da započnem išta novo, sa svim od juče u sebi?"

Pročitajte mudre citate Karla Junga.

BONUS VIDEO:

TVRD JE ORAH VOĆKA ČUDNOVATA: Ovaj čovek je autor prvog GORSKOG VIJENCA u stripu, koji je mnoge oduševio! (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

Sensa/A.S.