Indijanci su veoma mudar narod. Iskreno veruju da je sve na ovom svetu živo i da je sve važno. Vreme je da upoznamo njihove duhovne vrednosti.

Indijanci imaju izreku: „Sve na svetu ima svoju pesmu“. To znači da je apsolutno sve važno. Nema beskorisnih ljudi. Svi događaji imaju svrhu. 

Duhovni razvoj je važniji od materijalnog razvoja

Za čoveka je najvažniji razvoj duha. Čovek snažnog duha mnogo je srećniji od bogate, ali slabe osobe.

Budite velikodušni prema onima koji su zalutali

Ako osoba uradi nešto pogrešno, trebalo bi da joj kažete kako da to ispravi i da joj objasnite zašto su njeni postupci pogrešni. Ne možete nametati svoje mišljenje ili osuđivati osobu zbog grešaka koje je napravila.

Indijanci veruju da je nemoguće nametati učenje drugoj osobi. Neophodno je da ona sama zatraži pomoć ili sazna istinu, prolazeći iskušenja i prevazilazeći teškoće.

Težite harmoniji, ali ne preterivanju

Indijanska mudrost kaže: "Ne bacajte sva drva u jednu vatru." To znači da je u teškim situacijama važno donositi jednostavne odluke i rešavati jedan po deo problema. Ovo je najbolji način da ne pogoršate problem, već da brže pronađete rešenje.

Indijci uče svoju decu da jasno razumeju razliku između „dovoljno“ i „više nego što je potrebno“. Ne trošite sopstvenu energiju i energiju prirode. Ovo je veoma koristan savet u savremenom svetu, gde se sve zasniva na preterivanju.

Sjedinite se sa prirodom

Biljke, životinje i okolni svet moraju se tretirati kao nešto najdragocenije. Priroda koja nas okružuje je zlato života.

Priroda nam daje hranu, vazduh, svetlost, sam život. Svako živo biće ima dušu, pa se sve mora poštovati. Izlazite češće u šumu, na more, u planine da biste se napunili snažnom energijom četiri elementa.

Onaj koji ćuti uvek je srećniji od onoga koji priča

Mnogi su čuli da sreća voli tišinu. I dalje uče svoju decu da ne ogovaraju, da ne lažu i da ne rasipaju svoje bogatstvo. Uzaludnim pričanjem, osoba privlači negativnu energiju, što dovodi do neuspeha i zdravstvenih problema. Mudre vođe uče da je bolje ćutati ako nema šta da se kaže.

„Svaka reč je važnija od najprikladnije bačene sekire“, kaže stara indijska mudrost. Najvažnije se uvek krije u rečima i delima. To je reč koja je početak sreće i nesreće.

Stvari ne donose sreću

Od davnina, na najvažnije dane - na primer, dečji rođendan ili smrt nekog bliskog - Indijanci su pristajali da podele svoje stvari sa poznanicima. Ponekad su davali sve do poslednje. Stvari su napravljene da se dele. Ovo je jedna od najvažnijih istina koje Indijanci propovedaju.

Volite i štitite svoje voljene

Za Indijance su porodica i pleme uvek bili iznad svega. Svako treba da postupa tako da to bude od koristi ne samo njemu, već i njegovim bližnjima. Sve što može da nam pruži sreću i mir sakupljeno je u porodici i najbližem okruženju.

Indijci veruju da čovek ne treba da bude sebičan ili usamljenik, jer je naša snaga u prijateljstvu, ljubavi i dobroti. Sreća je porodica, sposobnost da se brinete o nekome, zaštitite nekoga i vratite sve duplo.

Pročitajte mudre citate Antoana de Senta Egziperija.

BONUS VIDEO:

TVRD JE ORAH VOĆKA ČUDNOVATA: Ovaj čovek je autor prvog GORSKOG VIJENCA u stripu, koji je mnoge oduševio! (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

Atma/Sensa/A.S.