Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako stvaramo a kako otplaćujemo karmičke dugove

Samo mi možemo da otplatimo svoju karmu i to samo u sadašnjem trenutku. Najbolje je da svesno odlučimo kako ćemo vratiti svoj karmički račun i kako ćemo ga dalje stvarati...

 Izvor: Foto: Profimedia

Kako karma iz prošlosti deluje na nas sada? Postoje 3 mogućnosti:

1. Otplatiti svoje karmičke dugove nesvesno uz mnogo patnje.

Zakon karme kaže da će se svaki dug pre ili kasnije naplatiti, jer u svemiru postoji savršeno knjigovodstvo.

2. Možete preoblikovati svoju otplatu karmičkog duga u prijatniji doživljaj.

To radite tako što se pitate šta možete da naučite iz toga što vam se dešava i na koji način možete da upotrebite to iskustvo za dobro drugih ljudi.

Čime sve možete olakšati otplatu karmičkog duga:

 • Praštanjem; svakome ko vam nanosi bol ili patnju.
 • Davanjem podrške osobi koja vam nanosi nepravdu.
 • Činjenje dobra drugim ljudima.
 • Opažanjem sebe.
 • Duhovnom službom.
 • Verom u Boga.

3. Možete postati nezavisni od karme.

To znači da održavate osećaj duha, što se postiže redovnom meditacijom. Na ovo se malo ko usuđuje jer zahteva veliku predanost i veru.

Karmički račun može biti pozitivan (prijatan život), negativan (težak život) i neutralan (uzvišena ljudska bića).

Šta je karma: 12 zakona snage naših dela...

Kako se stvara karmički račun:

 • Umom. Negativni karmički račun znači da smo "uzgajali" negativne misli o sebi i drugima (ne možemo o drugima misliti dobro ako o sebi ne mislimo), a negativne misli su rastrošne jer kradu našu energiju. "Divljanjem uma" stvaramo negativan karmički račun pa se u ideućem životu rađamo sa mentalnim bolestima ili ne pronalazimo mir, zadovoljstvo, radost i jasnoću uma. Zapitajmo se kakve misli mislimo i imamo li uticaj na svoje misli ili im dozvoljavamo da "divljaju" bez naše kontrole.
 • Telom. Negativni karmički račun telom stvaramo ako zanemarujemo njegove potrebe ili ga forsiramo, zbog čega se razboljevamo. Zato se zapitajmo kakvu hranu jedemo, koliko se rekreiramo i održavamo svoje telo u formi, koliko spavamo, koliko slušamo signale svog tela, kupamo li da dovoljno i jesmo li razvili bilo kakvu lošu naviku (duvan, alkohol...) ? Prirodno stanje je zdravlje, a svaka bolest ukazuje na to da smo prekrišili duhovni zakon i njegovu ravnotežu.
 • Sa osobama, u odnosima sa njima. Odnosi mogu biti uzroci najlepših trenutaka u životu, ali i ropstvo i duboka patnja. Nije slučajno to u kakvoj se porodici rađa koje i kakvo dete. Disfunkcionalne porodice, bilo kakva patnja ili robovanje u odnosima govori o tome čime smo u prošlosti napunili svoj karmički račun.
 • Novcem i materijalnim posedovanjem. Negativna materijalna karma nastaje ukoliko nam je novac bio svrha života i ukoliko smo ga tražili od drugih zato što nismo imali osećaj da ga sami možemo zaraditi. Zapitajte se kakva vam je trenutna materijalna karma i od ovog trenutka počnite da je menjate kroz menjanje svog odnosa prema novcu i materijalnom.
 • Vremenom. Ako nikad nemamo dovoljno vremena, stalno kasnimo, osećamo se kao da smo u kakvom haosu, znači da smo na svoj karmički račun stavili osećanje nepoštivanja sebe i drugih. To je rezultat delovanja poput "sutra ću", "kad već budem" ili "možda"...

Kako klija vaše karmičko seme: da li ćete dugovati ili profitirati...

Vreme ne možemo da vratimo, jedini trenutak kog imamo je ovaj sada! Ovog trenutka otplaćujemo svoju karmu i svesno odlučujemo na koji način ćemo je otplatiti i čime ćemo nadalje puniti svoj karmički račun. Mi sami smo stvorili taj račun i jedino mi ga možemo i platiti.

Idućih nedelju dana primenjujte u praksi zakon karme tako što ćete u svakom trenutku donositi svesne izbore; budite potpuno svesni sadašnjeg trenutka.

Prilikom odabira akcije zapitajte se:

1. Kakve su posledice mog izbora?

2. Hoće li taj izbor doneti sreću i ispunjenje meni i svima koji će biti pod njegovim uticajem?

Izvor: Osobnisvemir

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj