Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedini muzej uskršnjih jaja u svetu: muzej Pysanka u Ukrajini

U jedinom muzeju u svetu, uskršnje jaje ima status nacionalnog simbola - upoznajte "Pysanku" u Ukrajini.

  Izvor: Foto: Profimedia

Farbanje jaja za Uskrs kao tradicija postoji vekovima kod hrišćanskih naroda. U obliku velikog uskršnjeg jajeta sagrađena je 2000. godine zgrada u Kolomiji, u Ukrajini u okviru jedinstvenog muzeja Pysanka, što prevedeno sa ukrajinskog jezika znači Muzej uskršnjih jaja. Ovo je jedini muzej na svetu posvećen uskršnjem jajetu i ona je postala osobena vizit karta grada Kolomije.

Zašto se poslednja nedelja uskršnjeg posta naziva Strasna sedmica i koja je simbolika Velikog ponedeljka

Centralni deo muzeja Pysanka je u obliku jajeta. Visok je 14 metara i ima 10 metara u prečniku. Delovi eksterijera i unutar kupole obojeni su tako da liče na uskršnje jaje.

Muzej Pysanka poseduje kolekciju od preko 10 000 uskršnjih jaja skoro iz svih delova sveta. Postoji i zbirka starijih uskršnjih jaja, koja datiraju iz XIX i XX veka.

U muzeju Pysanka je većina uskršnjih jaja koja se čuva iz Ukrajine, gde je uskršnje jaje podignuto na nivo nacionalnog simbola. Ukrajinska uskršnja jaja postala su popularna širom sveta zbog svoje izuzetne lepote. Originalni dizajn, motivi i simboli predstavlaju kreativan odjek drugih narodnih umetničkih formi.

Pokretni praznik Cveti: zašto se narod kiti vrbom i koprivom tokom cvetne nedelje

U ukrajinskoj tradiciji postoje dve vrste oslikanih jaja. Pisanice ili pysanky se oslikavaju pčelinjim voskom i različitim bojama, a daruju se za Uskrs dragim osobama. Uskršnja jaja ili krashanky obojena u jednu boju, ljuskama luka, cveklom, spanaćem, hrastovom korom ili broćem nose se na blagoslov jela za Uskrs.

Motivi kojima se oslikavaju jaja su raznovrsni. Biljni motivi, kao što su listovi, cvetovi i plodovi simbolišu plodnost zemlje, radost života i zdravlje, životinjski motivi, kao što su ptica, petao, riba, konj i jelen simbolišu život, a geometrijski motivi, kao što su krug, trougao tačkice, spirala, krstići, zvezda povezuju se sa tajanstvenošću. Najvažniji motiv je stilizovan simbol Sunca koji se prikazuje kao slomljen krst, trougao, rozeta ili zvezda.

jedini_muzej_uskrsnjih_jaja_u_svetu_muzej_pysanka_u_ukrajini_aps
Izvor: Foto: Profimedia

jedini_muzej_uskrsnjih_jaja_u_svetu_muzej_pysanka_u_ukrajini_1
Izvor: Foto: Profimedia

jedini_muzej_uskrsnjih_jaja_u_svetu_muzej_pysanka_u_ukrajini_2
Izvor: Foto: Profimedia

jedini_muzej_uskrsnjih_jaja_u_svetu_muzej_pysanka_u_ukrajini_3
Izvor: Foto: Profimedia

Izvor: Artnit

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj