Maja Pakić je učiteljica meditacije i holistička umetnica, novinarka, urednica, životni filozof, performer i žena koja zna tajnu tu. Razgovarale smo o ovozemaljskim i božanskim aspektima života, te se dotakle tananih niti japanske filozofije, haiku plesa, holistike i umetnosti koja se živi srčano i glasno. Uživajte.

Na koji način si postala ono što si danas?
Život je putovanje kroz lekcije i blagoslove. Kroz smeh i suze i krv i bol. Kroz ples i radost i strah i stid. Kroz rizik i radoznalost, kroz društvo i osamu. Oneobičavanje svakodnevnice kao snoviđenje stvarnosti.

Ti nemaš život – ti jesi život. Šta za tebe znači tvoja misao?
Da li čovek poseduje svoj život? Da li smo dobili život da bismo ga posedovali ili da bismo ga živeli? Šta zaista posedujemo, šta uvek i svuda nosimo sa sobom? Ono što imamo u svojoj glavi i ono što umemo da napravimo svojim rukama. Onaj ko misli da poseduje život poseduje nezadovoljstvo i konstantnu glad, jer stalno želi da poseduje još i još… Nove cipele, novi telefon, novi auto, novi stan, nova titula, novi partner, novi instant thrill i tako u krug. Onaj ko zna da Jeste Život, on ume da Bude. Ispunjenost prisustvom. Čudesna avantura postojanja.

Kako doživljavaš holistički život?
Život je uvek holistički tj. sveobuhvatan - prožima nas na svim nivoima. Kada sebi uskraćujemo ili ne dozvoljavamo punoću života u svim njegovim aspektima, to nas usmerava na podsvesne zaglavljenosti i zarobljenosti, uglavnom prouzrokovane strahovima i nesigurnostima. Na mojim radionicama, onlajn ciklusima i individualnim seansama često radimo upravo na tom samooslobađanju od raznih iluzija u koje smo nekad poverovali i koje smo usvojili kao norme razmišljanja, ponašanja i življenja. Činjenica je da je svako od nas predstavnik čovečanstva i da je tvoja svest deo kolektivne svesti – samim tim i ti učestvuješ u holističkom životu, bilo to svesno ili nesvesno. Uvek možeš da zažmuriš ili da okreneš glavu na drugu stranu i da kažeš ma nemam ja vremena za to. A možeš i drugačije: otvori oči, otvori srce, otvori um, raširi ruke i prihvati brutalnu lepotu života baš takvu kakva jeste. Nije dan samo svetlost, nego i tama, nije život samo lepo i srećno, nego je i ružno i tužno. Zašto da živimo samo komadiće sebe kada smo rođeni da slavimo božanstvenu celovitost života?

Ako vam se dopao ovaj razgovor, svideće vam se i podkast epizoda:

Izvor: Sensa/Sofija Borković je umetnica, preduzetnica, mentorka i autorka podkasta Živeti glasno posvećenog kreativnosti i stvaralaštvu. Na mentorskom programu Živeti glasno i krasno, svojim mentijima pomaže da se vrate talentima i ispune sopstvene potencijale (zivetiglasno.com)

BONUS VIDEO: