Žarko Laušević je proslavljeni jugoslovenski i srpski glumac koji će ostati upamćen po nezaboravnim ulogama koje je ostavrio u pozorištu, TV-u i na filmu, ali i po potresnim knjigama koje su bile svedočanstvo teških godina koje je ovaj glumac proveo u zatvoru.
Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u produkciji „Progon”.
U svom bogatom stvaralaštvu ima veliki broj filmova, serija, pozorišnih komada i nekoliko knjiga. Nedavno je emitovana serija zasnovana na njegovim knjigama i njegovom životu pod nazivom „Pad“. Laušević je napisao seriju knjiga sa podnaslovom Dnevnik jednog zatvorenika, o godinama koje je proveo u zatvoru. Serijal se sastoji od knjiga „Godina prođe, dan nikad“ (2011), „Druga knjiga“ (2013) i „Sve prolazi, čak i za život“ (2018), „Padre, idiote“ (2022).

A šta je drugo život nego čekanje smrti? Kao u nekom Čistilištu. Kao u velikoj čekaonici osluškujemo spoljašnjost.

Svako duže odsustvo dragih lica učini da ih idealizujemo. Pamtimo njihove najbolje dane i najsvetlije trenutke.

Ako najgore je noćas, sutra može biti samo bolje.

Svako priča sa svojom tišinom, a tišina svašta kaže!

Sve laži, sve pakosti, sva nespokojstva ovog sveta dolaze iz sumnje. Da nema sumnje ne bi bilo toliko zla.

Žarko Laušević (1960-2024)

Nije ovo loše vreme, ovo smo loši mi. Mi smo ti kojima život prolazi voleći pogrešne i gazeći one prave.

Svi mi putujemo snovima. Svi smo putnici na autoputu života. Skitnice na kolovozu čežnje. Beskućnici u domu ljubavi. Borci u ratu tuge. Izgubljeni tražimo. Neshvaćeni shvatamo. Nevoljeni volimo. Nesigurni se nadamo. I svi smo isti. I svi smo različiti.

Oni koji duboko vole nikad ne ostare; ako i umru od starosti, umru mladi.

Čovek je jako dobar advokat za svoje greške i jako dobar sudija za tuđe.

Sensa