Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedini amiš u Nišu: šumu sme da poseče samo onaj ko zasadi novu

Kristofer Petrović je došao iz Amerike i ostao da živi u Niškoj banji. Evo i zbog čega su ovog jedinog amiša u Srbiji, povukli koreni da dođe i ovde ostane...

  Izvor: Dado Đilas

Kristofer ne nosi sa sobom Bibliju, a mogao bi. Dovoljno je što ne pije rakiju i ne voli da se svađa, pa da meštani Donje Studene odmah vide da je neko neobičan među njima. Mršav, koščat, sa dugom bradom, naočarima i šeširom na uzanom licu, u džinsu s tregerima, podseća na farmere iz američkih vesterna. Ali teško da se neki njihov farmer prezivao Petrović, kao Kristofer.

Najstarija sačuvana ljubavna pesma: daj mi molitvu tvojih milovanja...

Nije više Srbin nego što je Amerikanac, nije više miroljubiv nego što je vredan.Kristofer Petrović je amiš, pripadnik miroljubive, konzervativne hrišćanske grupe koja zazire od moderne tehnologije i naseljava neke krajeve Sjedinjenih Američkih Država. Ima ih 300.000, a među njima samo je 100 konvertita, ljudi iz drugih religija koji su prihvatajući tradicionalni način života i stroge principe, zadobili poverenje amiša i postali članovi njihove zajednice. Jedan od njih je Kristofer.

Na nedavnom putovanju po državi Njujork u jednom selu primetio sam ispred ambara parkirane bagije - tako amiši zovu svoje lake kočije - ali nije bilo vremena za zaustavljanje. Sada sam upoznao Kristofera i razgovaram s njim u - Niškoj Banji.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj