Jednog jutra 1993. godine zaputila sam se u redakciju jednog poznatog magazina u Nju Jorku sa željom da se tamo zaposlim kao novinarka. Nisam imala ugovoren sastanak, nisam imala iskustva, nisam imala čak nijedan objavljen članak pod svojim imenom. Ali znala sam jedno - niko nikada neće pokucati na moja vrata i reći: ''Čuli smo da ovde živi jedna talentovana spisateljica i želeli bismo joj pomoći u karijeri.'' Znala sam da sam ja ta koja treba da kuca na tuđa vrata!

To sam i učinila. I pogodite? Nije mi uspelo! (Naravno da nije, svet tako ne funkcionše.) Ali svejedno taj trenutak smatram jednim od najvažnijih u životu, jer bio je tako odvažan! Kad sam se tog dana vratila kući, bila sam slomljena, ali sam barem znala da sam hrabra. I da nikada ne moram trpeti bol zbog spoznaje da nisam probala.

Elizabet Gilbert: Vaš kreativni genije će uvek ostati uz vas. Ole!

Pre gotovo 800 godina persijskiski mistik Rumi napisao je: ''Moraš da tražiš ono što zaista želiš.'' On je na to gledao kao na svetu dužnost, i ja mislim da je bio u pravu - ne zato što će naše želje biti automatski ostvarene (neće), nego zato što se zbog samog čina izgovaranja ''Ovo sam ja, i iz tih i tih razloga želim to i to'' u nama budi moćna sila. Kada artikulišemo svoje želje, širimo poruku da smo ozbiljni u donošenju odluka u životu.

To je teško! Pogotovo za žene. Pre svega, morate da znate šta želite, a to može biti problem ako ste odgojene da podilazite drugima. Drugo, morate verovati da ste vredne toga što želite. Ponovno problem za žene istrenirane da ne cene sebe dovoljno. Treće, morate se pripremiti na mogućnost odbijanja. To je najgore. Žene ne vole da ih se odbija pa često postavljamo pitanja poput odvetnika, ona na koja već znamo odgovor. U prevodu to znači: bez rizika. A to nadalje znači: bez nagrade.

Odbijanje ipak nije toliko strašna stvar. Mislim da su muškarci to oduvek razumeli - za njih slavan neuspeh može biti bolji od oprezne pobede. Zato muškarci pitaju za sve i svašta, traže stvari koje ne zavređuju ili nisu za njih kvalifikovani. Ne govorim ovo da bih uvredila muškarca nego želim da što više žena učini upravo isto! Jer nekad će vam neko odgovoriti 'Da', i čak ako niste spremne na to, uspećete. Magično je to.

Ne mogu vam dati upustva kako tačno tražiti što želite. Ponekad morate biti blage i šarmantne, a ponekad drske i hrabre. Ali opšte govoreći, to je jednostavna formula: Samo pitajte, tražite! Jer jedino ćete tako dobiti ono što želite.

Izvor: Sensa klub

Elizabeth Gilbert za The Oprah Magazine