Na početku svakog odnosa, posebno u fazi zaljubljivanja, ulažemo puno energije u vezu. Fokusiramo se na tu osobu, razmišljamo o njoj, želimo što više vremena da provodimo sa tom osobom, naša sva energija i misli usmerene su ka osobi koja nam se dopada.

Ali, postoji rizik da se nevina zaljubljenost razvije u opsesiju - evo koji znakovi na to ukazuju:

1. Zanemarujete svoje obaveze - Zbog veze svoju karijeru, obrazovanje ili druge važne obaveze stavljate po strani. Čak i ako vam se partner javi u poslednjem trenutku, ostavite sve van vaših ruku i prilagođavate se njegovim željama. Spremni ste da pomerite sve sastanke, preglede kod lekara, možda čak i uzmete godišnji odmor ili bolovanje sa posla samo da biste udovoljili željama partnera.

2. Uvek ste na raspolaganju - Čak i ako nemate planove sa svojim partnerom, još uvek ne pravite svoje. Partneru ste uvek na raspolaganju i čak i ako se ništa niste dogovorili, nemojte se posvetiti svojim hobijima i aktivnostima jer uvek želite da mu budete na raspolaganju. Vi ste takođe ta koja se uvek javlja na telefon i spušta slušalicu u istom trenutku kada vas partner kontaktira.

Ovakvim postupcima zanemarujete sebe, svoje želje i praktično svoj život. Kada izgubite vezu sa sobom, to se odražava i na pogoršanje odnosa; ključ uspešne veze je da svaka osoba takođe ima svoja interesovanja, hobije i vreme za sebe.

3. Ostali odnosi trpe - Toliko vremena i energije posvećujete svojoj romantičnoj vezi da vaše druge veze trpe zbog toga. Odjednom više nemate vremena da vidite prijatelje ili porodicu. Čak i kada se vidite, većinu vremena razgovarate o svojoj vezi i niste zainteresovani da razgovarate o bilo čemu drugom. Često se dešava u takvoj situaciji da i prijatelji počnu da se udaljavaju od vas, jer vide da više nemate želju za druženjem.

Ako primetite ove znakove kod sebe, prvo se zapitajte zašto to radite. Šta želite da postignete? Razmislite da li se ovi obrasci primenjuju na vaše prošle veze i šta možete da uradite da ih promenite. Naravno, uvek možete potražiti stručnu pomoć i tako otkriti kako sebi možete još pomoći. Radeći na sebi, poboljšaće se i vaš odnos.

Izvor: Sensa.si