Na početku veze, u fazi zaljubljenosti, često stvaramo iluzornu sliku o osobi prekoputa nas. Leptirići u stomaku čine da se fokusiramo samo na dobre strane kod partnera, dok crvene zastavice lako ignorišemo.

Međutim, početak veze nije jedini put kada možemo ignorisati crvene zastavice. Sećanje na ta magična osećanja prvog zaljubljivanja mogu nam otežati da sebi kažemo istinu. Vraćanje na neke lepe trenutke i dane mogu dugo da nas drže u stanju iluzije i da nas sprečavaju da vidimo istinu, realnu sliku stvari. Skloni smo da ono negativno potisnemo onim lepim što se ranije dogodilo.

Koje crvene zastave u vezi nikada ne treba ignorisati, a mnogi ih zanemaruju:

1. Konfuzija oko toga gde se nalazite u vezi je glavna crvena zastava. Ukoliko dobijate mnogo mešovitih signala, nije vam jasno kakve su namere partnera, koliko mu je stalo, šta oseća prema vama, ne ignorišite taj nelagodan osećaj u stomaku, poziva ona

"Morate da obratite najviše pažnje na ono što ne dobijate", objašnjava terapeutkinja Evi Šafner. "Ako se često osećate anksiozno, zbunjeno i žudite za više od svog partnera, a vi ste zrela osoba koja nije preterano privržena i zahtevna, onda je ovo velika crvena zastava. Mora postojati osećaj uzajamnosti kako odnos napreduje."

2. Ne postavlja vam pitanja ili izgleda kao da nije zainteresovan za vas - Da li vaš partner uglavnom priča o tome šta se dešava sa njim, a da ne prestaje da vas bilo šta pita? Pazite na ovakvo ponašanje, upozorava Šafner. "Da li postavljaju pitanja o vašem danu? Da li im je važno ono što osećate? Ako ne, ovo je glavna crvena zastava". Teraputkinja napominje - ako sada nemate osećaj da je lud za vama, na samom početku, onda ga nećete imati nikada.

3. Jedan ili oboje odbijate pozive - Koncept "pozivnih ponuda" kreirao je psiholog i stručnjak za odnose dr Džon Gotman. U suštini, ovo su pozivi na pažnju koji se mogu prihvatiti ili odbaciti. Oni mogu uključivati da svom partneru kažete nešto o čemu ste razmišljali ili osećate, da postavite pitanje, pozovete ga da nešto uradi ili da mu date poljubac, osmeh ili smejanje. Ukoliko partner ne odgovara, ne primećuje ili zanemaruje pozive, to može biti crvena zastavica.

4. Nikada se ne borite - "Kada parovi kažu da se ne svađaju, ja to uvek smatram znakom da veza nije tako jaka kao što mislite", kaže Nikol Rejni , licencirani savetnik za mentalno zdravlje. "Izbegavanje sukoba ili nesuglasica nije znak zdrave veze, a parovi koji kažu da se ne svađaju često znače da svaki od njih drži stvari prigušenim i ne saopštava svoje probleme naglas. Kada su njihova prava osećanja ugušena, ozlojeđenost može rasti." Napominje da su nesuglasice normalne i neophodne za stvaranje zdrave veze. "Naučiti da se borite pošteno i da se borite mirno je zapravo znak zdrave veze", kaže Rejni. „Kada parovi znaju kako da izađu iz konflikta, a da pritom ne uvrede partnera i pokažu poštovanje, to je znak zdrave komunikacije. Naučite da zajedno pronalazite rešenja i to će uveliko poboljšati vašu vezu.

5. Ne osećate se slobodno u blizini svog partnera - Ako osećate da morate da hodate po ljusci jajeta ili previše razmišljate o svom ponašanju kada ste sa svojom drugom osobom, to može biti signal da se ne osećate prijatno jedno sa drugim. Kada imate osećaj da morate da se pretvarate da ste neko drugi pored partnera, ovo je crvena zastavica u vezi.

6. Krijete svoje sumnje u vezi. - Budite iskreni: da li mislite da je vaša osoba ta? Ako vaš unutrašnji glas kaže ne, to je velika crvena zastava. "Unutar veze stvari mogu izgledati u redu, ali jedan partner može biti zaokupljen neželjenim mislima sumnje i osećanja zaglavljenosti u tome šta da radi. Kada se ove misli ne adresiraju, to može dovesti do prekida veze u vezi."

Da bi se ovo pitanje poboljšalo, partner sa sumnjama mora da prizna, a drugi partner to mora da prihvati. "Ako neko podeli svoje sumnje i njihov partner odgovori na uverljiv i razumevajući način, to će ojačati vezu".

7. Vi ste uvek taj koji pravi kompromis - Svaka veza zahteva kompromis. Ako ste vi uvek ti koji pokušavaju da nađu kompromis dok druga strana beži od rešenja ili produbljuje konflikt, ovo je crvena zastava. "Ako otkrijete da ste jedini koji ikada pravi kompromise (od velikih do malih problema), vredi pokušati da stojite na svom mestu oko nečega i vidite kako će vaš partner reagovati."

Izvor: Sensa