Ako ste previše "fini" u vezi ili braku, to može ponekad da vam se "obije o glavu". Čak i partner koji vas izrazito poštuje, doći će u iskušenje da se ponese kao manipulator i pokuša da iskoristi vašu popustljivost.

Evo znakova upozorenja na koje treba da obratite pažnju i koji ukazuju da vas iskorištava:

1) Obraća vam se "sa visine"

Prvi od znakova da ste previše fini u vezi i da vas partner iskorištava jeste kada vam se obraća "sa visine". Toksični odnosi često razvijaju ovaj obrazac komunikacije među partnerima. Takođe, ovo je veoma teško uočiti, pa zato obratite pažnju na ton kojim vam se obraća, da li je snishodljiv...

2) Retko uvažava šta govorite

Sledeći znak da ste zapravo previše fini i da vaš partner to iskorištava je da se "vaša ne čuje". Kad god pokušate nešto da kažete, partner se uključuje ili samo govori glasnije od vas. U najgorem slučaju, možda će vam reći da ćutite i jasno staviti do znanja da ono što imate da kažete nije važno.

3) Osećate se kao "inventar" u sopstvenoj vezi

Sledeći od važnih znakova da ste previše fini u vezi i da vas partner iskorištava jeste da se osećate kao inventar. Drugim rečima, kao da ste nevidljivi i samo čuvate mesto za nekog sledećeg ko će naići. Ako osećate da vam partner nije baš posvećen, vrlo često je to zato što zaista i nije. A ako se plašite da povedete težak razgovor o tome kako se osećate, onda je to definitivan znak da ste previše ljubazni.

4) Od vas se očekuje da mu pružite sve što želi

Sledeće je da se od vas očekuje da svom partneru date sve što on ili ona žele. Bilo da je to vaš novac, vreme, pažnja ili čak vaše telo, od vas se očekuje da budete dostupni na bilo koji način oni očekuju. Ako se ne pojavite odmah da udovoljite njihovim zahtevima, optuženi ste da ste neosetljivi i nedovoljno privrženi.

5) Emotivno vas ucenjuje

Ako ste previše fini, nažalost, to može da dovede do emotivne ucene. Od vas se očekuje da bude odgovorni za emocionalno blagostanje i sreću partnera. Ovakva ucena se često koristi da bi vas naterala da radite sve što partner želi i da obezbedite sve njegove potrebe. Jer, ako ne uradite sve što žele i, onda niste istinski posvećeni…

6) Zahteva da dokažete da ga volite

Vrlo često, emotivna ucena se zasniva na tome da partner manipuliše vama da uradite ili pristanete na određene stvari kako biste dokazali da ga volite. Jedno je kada vas zamoli da promenite nešto što mu smeta ili uradite nešto što voli, ali ako insisitira da ćete tako pokazati ljubav - to je toksično.

7) Optužuje vas da ste sebični ako pričate šta želite

Ako i kada razgovarate o tome što želite sa manipulativnim partnerom, oni će vam reći da ste nerazumni. Formula je jednostavna: Vaše potrebe su pogrešne, neosnovane ili preterane, dok su njegove potrebe razumne i neophodne.

8) Finansijski vas iskorištava

Siguran znak da ste previše fini u vezi jeste kada vas partner finansijski iskorištava. Tako ne samo da vam otima novac, već vam i urušava samopoštovanje. Ako ste toliko ljubazni da ne možete da mu kažete "ne" kada vam traži kreditnu karticu, nikada nećete promeniti odnos u ovoj vezi.

9) Flertuje sa drugima, ali odbacuje vašu ljubomoru

Još jedan od znakova da morate da povučete malo strože linije u vezi jeste kada partner otvoreno flertuje sa drugima, a od vas očekuje da vam nije stalo zbog toga. Ako išta pomenete, optuženi ste za ljubomoru. Postoji mnogo oblika flertovanja na koje treba da obratite pažnju, od ćaskanja i deljenja fotografija na mreži, komentarisanja tuđeg izgleda izgleda ili održavanje bliskih prijateljstava za koje se čini da prelaze granicu "prijatelja". Ako primetite da se ovo dešava u vezi, a osećate da bi bilo nepristojno da pitate, već ste stavili sebe u podređen položaj. 

10) Preti vam i često postavlja ultimatume

Mnoga od najgorih iskustava u vezama nastaju zbog toga što je neko previše ljubazan.

"Uradi ovo ili reci ovo, inače ću otići", "Ako raskineš sa mnom, povrediću sebe", samo su neki od ucena kojima se manipulativni partner služi. Osnovni zajednički element u svim ultimatumima jeste upravo ova emitivna ucena - ako ne uradite što želi, ne volite dovoljno. I to je karta na koju igraju.

Izvor: Sensa