Svako od nas želi iskrenu i čistu ljubav, osobu koja nas podržava, podstiče nas da se razvijemo, predstavllja nam oslonac i uvek je uz nas. To je neko kome možete da verujete, neko ko je iskren, ko vas prihvata onakvima kakvi jeste.

Međutim, kada smo zaljubljeni lako možemo ove divne osobine pripisati osobi koja i nije baš tako pozitivna, kao i manipulatoru koji se krije iza maske obmane.

Manipulator je osoba koja nije iskrena kada je reč o osećanjima i potrudiće se da iz svega izvuče korist za sebe, a evo koje manipulativne taktke upotrebljava, a mnogi ih pogešno povezuju sa ljubavi:

1. Previše nege i brige kao sredtsvo kontrole

Ukoliko osoba stalno brine o vama, zove vas, proverava, zaštitnički se ponaša, i sve to predstavlja kao čin ljubavi i brige o vama, a vi osećate da vas takvo ponašanje "guši, moguće je da je reč o manipulaciji.

2. Upadljiva ljubomora, simulirane svađe i ljutnje

Umesto da vodite iskren dijalog u kojem će obe strane prihvatiti svoje greške, veća je verovatnoća da će manipulator pokušati da vas natera da se osećate krivim. Iako vam neće biti jasno zbog čega ste krivi, on vas može ubediti da vas voli, a da ste vi nezahvalni, izdali ste ga, povredili itd. Ne preuzima odgovornost za svoju krivicu, skreće sa teme i prebacuje je na vas.

3. Emocionalna manipulacija

Ovo uključuje ignorisanje, manipulisanje tišinom, stalne promene raspoloženja... Kada pokušate da razjasnite kako je to povezano sa vama i u čemu grešite, osoba ne odgovara ništa konkretno. Što vam više osoba ne odgovara, vi sve više preispitujete sebe i razmišljate gde ste pogrešili.

4. "Šargarepa za magarca"

Ovo je manipulativna taktika simbolično nazvana "šargarepa za magarca" u kojoj manipulator obećava da će ispuniti nešto važno u budućnosti, ali rok za to stalno odlaže. U isto vreme, vi ste u potpunosti iskorišćeni. Reči umesto dela.

5. Opravdavanje svake negativnosti ljubavlju

Na primer, manipulator vas je osramotio pred prijateljima, napravio je scenu, uništio vam je vikend, vikao je na vas itd. Ali kada primeti da ste spremni da se udaljite ili odete, on pokušava da vas uveri u vašu krivicu ili da sve to radi iz ljubavi prema vama.

Kako se odbraniti od manipulacije i izađi iz ovakvog odnosa - pročitajte OVDE.

Izvor: Sensa