Odnos sa mnogim ljudima započne bajkovito, lepo, osećamo da smo na dobrom putu, ali onda se odjednom sve preokrene. Narcisi i manipulatori su često pametne i vešte osobe koje znaju da drže partnere na emocionalnoj udici. U početku nose masku koja vam govori da imate posla sa dobrom i mirnom osobom, sa nekim ko može da vas voli. Ipak, kada se skine maska, shvatate da imate posla sa manipulatorom ili psihopatom.

Kako ovakav tip ljudi vešto napravi prevaru i stavi vas u nezavidnu poziciju?

Oni tačno biraju sredstva za koja znaju da će delovati kod određene osobe u određeno vreme. Takođe, vešto detektuju vaše slabosti koje koriste na vašu štetu.

Evo kako manipulatori i narcisi biraju svoje žrtve:

1. Pažljivo posmatranje - Ništa ne izmiče njihovom pogledu.

2. Kvalitativna analitika - Oni ne samo posmatraju, već vide odnose, znaju dobro da upoređuju i na osnovu toga ističu ono glavno.

3. Prikupljanje informacija - Oni prikupljaju informacije na svim frontovima: od vas, iz vašeg okruženja (prijateljskog i neprijateljskog), iz svih otvorenih izvora.

4. Uočavaju "lažne" prijatelje iz vašeg okruženja - Ako se neko može brzo procesuirati, onda ga čine svojim saveznicima.

5. Razgovor od srca do srca - Raspituju se o vašim strahovima i pokušavaju da saznaju vaše tajne. Istovremeno pričaju basne o sebi ili daju vrlo apstraktne formulacije.

6. Provokacija kao test - Oni mogu namerno da kreiraju situacije u kojima će vaša reakcija pokazati kako i šta može da vas pokrene (ljubomora, pomoć slabima, itd.).

7. Korak po korak guranje svojih granica - Postepeno pooštravanje kontrole, pokušaji da "zauzmu" vašu teritoriju, podstiču vas na određene odluke koje su važne za njih itd.

8. Idealizacija praćena devalvacijom - Prvo, vi sami idealizujete ovu osobu, kod nje primećujete savršene osobine, hvalite je, a to i ona kasnije radi kada dođe do nekog konflikta. uvek će istaći svoje dobre, a vaše loše stvari.

9. Emocionalna napetost- Stalno vas drže u emocionalnoj napetosti, odnos se zasniva na relaciji toplo-hladno i proučava se vaša reakcija.

Kako koriste svoje tehnike

  • Oni vrše pritisak na vaše slabosti - stalno vas podsećaju na ovo, pokušavaju da vas dodatno oslabe.
  • Otvorena ucena - pretite da ćete shvatiti svoje strahove ako ne budete igrali po njihovim pravilima
  • Naduvavanje problema - fokusirajte se na nešto, precenite značaj ovoga
  • Stvaranje veštačke oskudice - nameću vam da su oni jedini izvor rešenja za vaš problem
  • Nameštanje - kada ste posebno slabi i ranjivi, oni se postaraju da će se vaš problem ili strah definitivno ispoljiti
  • Izlaganje javnosti - lako svima odaju vaše tajne i ističu vaše slabosti
  • Ucenjivanje - lukavo vas podsećaju da znaju vašu tajnu i da je mogu objaviti u bilo kom trenutku

Ukoliko primećujete ovakve ljude u svom životu, imate ovakve odnose, vreme je da razmislite koliko je to vredno vašeg truda i energije, a koliko vam zapravo oduzima. Pokušajte da stavite na distancu sve one negativneljude koji vas opterećuju, koji vas sprečavaju da budete svoji i srećni. Okružite se pozitivnim ljudima koji vas podstiču da se razvijate, pomažu vam da rastete i čine da budete bolja verzijasebe.

Izvor: Sensa