Filmovi, sapunice i knjige u kojima se toksični obrascičesto opravdavaju kao strastveni i romantični dodatno doprinose izopačenoj ideji ljubavi.
Evo nekoliko primera uobičajenih "romantičnih" ponašanja koji su zapravo pokazatelji toksične veze.

Konstantna konfuzija

Ako je vaša veza hronično haotična ili čini da se osećate nesigurno, to nije zdrava veza. Ako odmeravate svaku reč koju izgovorite kako ne biste uznemirili partnera, ili ako osećate da ne možete da budete prirodni i autentični sa njim, to je veliki pokazatelj da ste u toksičnoj vezi u kojoj se ne osećate sigurno.

Kontrola

Možda će vam biti simpatično što vas partner neprestano bombarduje porukama i pozivima. Možda on preteranu kontrolu opravdava time što kaže da mu je stalo. Ali u stvarnosti, kontrola nije znak ljubavi.

Nemogućnost prilagođavanja

Da li vam se dešava i da vaš partner nije spreman da se prilagodi, pa vam čak i nameće osećaj krivice jer vam uporno govori da ga ne prihvatate takvog kakav jeste? Nedostatak fleksibilnosti i spremnosti na kompromis je ogromna crvena zastava.

Brojanje "dugova"

Da li vas partner stalno krivi ili podseća na ono što je učinio za vas? Možda mislite da je već mnogo uradio za vas i da imate divnog partnera, ali ovo je samo njegov lukav način da se osećate loše i da vam pokaže da mu nešto „dugujete“.

Neadekvatno rešavanje sukoba

U funkcionalnoj vezi, partneri umeju da sa poštovanjem razgovaraju o svojim osećanjima, saslušaju jedno drugo i nađu zajednički jezik.

Važno je da u vezi dobro posmatramo partnerovo ponašanje i istovremeno obraćamo pažnju na svoja osećanja. Ako nam je nešto neprijatno, dobro je da o tome porazgovaramo sa partnerom.

Ako primetite da vaš partner potajno pokušava da manipuliše vama, podsetite se da ste i vi odgovorni za vezu i da možete nešto da preduzmete.

Izvor: Sensa.metropolitan.si

BONUS VIDEO: